четвер, 24 вересня 2020 00:06

З'являться правила дорожнього руху для електросамокатів

Користувачів легкого електротранспорту виведуть у нову категорію учасників дорожнього руху. Відповідний законопроєкт прийняла Верховна Рада в першому читанні. На електроскутерах, гіробордах, гіроскутерах, електросамокатах дозволять їздити велосипедними доріжками. У разі відсутності — краєм проїзної частини або вулиці, узбіччям.

Заборонено перевозити додаткових пасажирів і користуватися смартфонами під час руху, йдеться в законопроєкті. Не можна керувати в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

— Як тільки цей транспорт виїде на дороги, з'явиться і статистика аварійності з ним. Кількість дорожньо-транспортних пригод може збільшитися, — говорить правозахисник Володимир Караваєв, 60 років.

У першому читанні законопроєкт передбачає штраф за порушення правил руху — 85 грн.

— У другому читанні відповідальність збільшуватимуть, — продовжує ­Караваєв. — Законопроєкт не визначає вікових обмежень для використання такого типу транспорту. Найімовірніше, після прийняття закону у правила дорожнього руху внесуть відповідні зміни. Велосипедисти, наприклад, можуть пересуватися дорогами спільного користування з 14 років.

До прийняття закону в другому читанні потрібно подбати, щоб водії легкого електротранспорту знали правила руху. Також не треба давати їм можливість їздити всіма дорогами. На швидкісні траси не можна допускати.

Необхідно створити умови для ідентифікації такого транспорту, щоб можна було знайти у випадку наїзду на пішохода. На автомобілях — це номери. Тут можна застосувати QR-коди.

Зараз ви читаєте новину «З'являться правила дорожнього руху для електросамокатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути