вівторок, 28 серпня 2012 05:15

Журналістів не пустили на офіційні урочистості

— Надеюсь, за час все кончится, — каже біля столичного палацу "Україна" чоловік років 50. На ньому темно-синій костюм. Дістає цигарки. Просить у товариша запальничку.

— Та где там. Пока президент, пока концерт — до 2 часов точно сидеть, — відказує той. Разом закурюють.

За 2 год. у палаці розпочнуться офіційні урочистості до Дня Незалежності. Навпроти входу стоять із десяток автомобілів бізнес-класу. Біля деяких чатують охоронці.

Неподалік паркуються 40 великих автобусів із написом "нерегулярні перевезення". Поряд вісім мікроавтобусів із міліцією. Площу біля палацу перекрили. У всіх перевіряють документи, пропускають тільки за запрошеннями. Навколо будівлі зняли рекламу з білбордів. Залишилося п'ять плакатів із привітанням від Віктора Януковича.

Люди від автобусів прямують до палацу. Всі жінки в сукнях, чоловіки — у костюмах. З десяток людей — у вишиванках. До початку заходу залишається 2 год. Площа наповнена людьми.

— Приємно, що нас запросили, — говорить 46-річна Валентина Миколаївна з міста Носівка Чернігівської області. Каже, працює в казначействі. — Ми дуже, дуже задоволені. Сюди автобусами привезли. Після концерту одразу додому поїдемо.

— Мы из Харькова приехали, — каже на ходу жінка років 28. — Представляем администрацию.

— Все нравится, просто супер, — додає її товаришка.

Жінки швидко піднімаються сходами.

Біля іншого входу збираються хлопці й дівчата років по 18-20. Хлопці курять, сміються. Дівчата у вечірніх сукнях і на підборах. Фотографуються на тлі палацу.

— Ми — курсанти. Вчимося у військовому училищі Шевченка. Зараз живемо в Києві, — каже Сергій.

— Вас наказали привезти?

— Та так. Хто живе в гуртожитку, привезли автобусом, — відповідає і відвертається.

Площа порожніє.

Навпроти будівлі стоять кілька сотень молодих людей із державними прапорами та прапорами "Молодих Регіонів". Тримають плакати: "Молоді серця з країною", "Добробут кожної людини — у вільній, незалежній країні", "Незалежність і свобода — два крила української мрії", "Президент — гарант незалежності та національної єдності".

До палацу заходить президент Віктор Янукович. За кілька хвилин люди з прапорами розходяться.

Журналістів до зали не пускають. Для них організували пряму трансляцію в окремому приміщенні. Зображення та звук чотири рази зникали на 1-2 хв.

"Деструктивна частина опозиції відмовляється від змістовного діалогу"

Президент України 62-річний Віктор Янукович виступив 24 серпня із промовою у палаці "Україна". Наводимо її головні тези.

— Ми зіткнулися з жорсткими економічними труднощами, породженими світовою економічною кризою. Згортаються ринки, сповільнюється рух інвестицій, гальмується процес технічного і технологічного оновлення.

— Нинішніми труднощами прагнуть скористатися не лише зовнішні, а й внутрішні сили, які намагаються зробити політичний капітал на проблемах українського суспільства. Я маю на увазі деструктивну частину опозиції, яка відмовляється від змістовного діалогу, робить ставку на дестабілізацію і хаос.

— Економічні успіхи дали поштовх для зростання реальних доходів українців. Реальна зарплата торік зросла майже на 9 процентів, за перше півріччя 2012 року — майже на 16 процентів. Стабільний валютний курс гривні є надійним орієнтиром для бізнесу, стимулом для притоку іноземних інвестицій.

— Ми шукаємо свою дорогу до спільноти розвинених держав. Проте інтеграція за будь-яку ціну — за рахунок втрати незалежності, економічних чи територіальних поступок, за рахунок дозволу втручатися у внутрішні справи — такий шлях ми ніколи не сприймали і не сприймемо.

— Маємо пам'ятати, наскільки важливими для України є відносини з країнами СНД, зокрема з нашим найбільшим торговельним компаньйоном та сусідом — Росією.

— Вибори мають відбутися чесно і відповідно до законодавства.

— Конституційна асамблея забезпечить високий рівень фаховості і відкритості процесу підготовки нової редакції Конституції. Наступним кроком стане реформування правоохоронної системи. Ключове значення матиме подальший розвиток судової системи.

 

Зараз ви читаєте новину «Журналістів не пустили на офіційні урочистості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути