Ексклюзиви
вівторок, 05 листопада 2013 07:15

Зруйнували оглядовий майданчик у Маріїнському парку

– Вот видишь, для Януковича расчищают место, чтобы он комфортно садился на своем вертолете. Уйдет с президентства – и площадку разберут, – каже хлопець дівчині. Пара стоїть у Маріїнському парку біля оглядового майданчика, що почали реконструювати, неподалік Верховної Ради.

Це улюблене місце відпочинку киян. Звідти гарний краєвид на Дніпро та лівий берег міста. Влітку майданчик визнали зсувонебезпечним і закрили для відвідувачів.

Зі сторони Маріїнського палацу його обгородили металевим парканом. Там видно біотуалет, вагончик охорони. Робітник розбиває відбійним молотком залишки бетонної платформи.

– Це буде нова смотрова площадка. Два поверхи вниз і два вгору. Красиво буде, – каже чоловік років 50.

За проектом мають збудувати сходи та два панорамні ліфти. Ними спускатимуться на рівень нижче парку – до другого оглядового майданчика. Звідти через Паркову дорогу пішохідний міст вестиме до вертолітного майданчика. На Парковій облаштують зону відпочинку. Столичні чиновники обіцяють спершу зміцнити схили і збудувати підпірні стіни.

– Це для Януковича роблять. Щоб йому було зручніше підніматися до Верховної Ради. Так правітєльство рішило, – вважає киянин 82-річний Фелікс Савельєв. Майже щодня гуляє парком.

Навпроти оглядового майданчика розташований вертолітний. Його планували для Вік­тора Януковича – мав літати на роботу. Але президент цього не робить. Під вертодромом будують виставковий центр.

Міська адміністрація реконструює оглядовий майданчик за кошти з різних джерел. Зокрема – інвестицій. Обіцяють закінчити проект до кінця наступного року.

Оглядовий майданчик у Маріїнському парку звели за імператриці Марії 1874 року. Краєвид біля палацу видався їй нудним, тому наказала збудувати панорамний майданчик.

– 1935-го від оглядового майданчика вниз на Петрівську алею, що тепер Паркова дорога, були чудові різьблені дерев'яні лаковані сходи. Старі кияни їх пам'ятали. Сходи – це взагалі дуже по-київськи, – говорить Тетяна Нечай, києвознавець і екскурсовод.

– Оглядовий майданчик почав руйнуватися через будівництво вертолітного, – каже нардеп 51-річний Олександр Бригинець. – Але цей вертодром виявився непотрібним через загрозу для президента – з усіх боків легко обстрілюється. Від початку влада це знала. Тому зводила не для цих цілей. А щоб зробити там торговельно-офісний центр. Відповідно, відвідувачі користуватимуться тими ліфтами. Людям він буде доступний. У нас країна не стільки багата, щоб просто так будувати ліфти.

Зараз ви читаєте новину «Зруйнували оглядовий майданчик у Маріїнському парку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути