пʼятниця, 26 січня 2018 00:10

ЗНО з російської мови скасували

Із переліку предметів зовнішнього незалежного оцінювання вилучили російську мову. Складати цей тест нема охочих, пояснили в Міністерстві освіти.

— Це тестування й раніше не було популярне. Відсоток явки — найнижчий, порівняно з іншими предметами. Торік його писали 2,5 тисячі осіб, — каже директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, 46 років. — Але не варто плутати це з правом здавати тести російською мовою. Кожен абітурієнт має право пройти тестування з історії України, математики, біології, географії, фізики чи хімії мовою національної меншини. Це може бути російська, польська, кримськотатарська, молдовська, румунська чи угорська. Щороку зростає кількість тих, хто обирає українську мову для складання ЗНО. Відсоток завдань російською скорочується. Торік 93 відсотки обов'язкових тестів з історії України й математики складали державною.

ЗНО з російської мови запровадили 2011 року. Та вузи рідко залучали її до переліку конкурсних предметів.

Латвійські школи відмовилися від викладання російською. З 1 вересня 2019 року все навчання вестимуть державною мовою. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів Латвії.

Міжнародні зобов'язання щодо освіти нацменшин у країні виконуватимуть. Двомовним буде навчання в садках і початковій школі. У сьомих-дев'ятих класах 80% навчання відбуватиметься латиською мовою. У 10–12-х — тільки державною.

Повний перехід на латиську завершать 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «ЗНО з російської мови скасували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути