Ексклюзиви
четвер, 01 липня 2010 03:00

Знайшли викрадену картину Караваджо

Автор: фото з сайта www.timer.od.ua
  Картину ”Взяття Христа під варту” мистецтвознавці оцінюють у 100 мільйонів доларів
Картину ”Взяття Христа під варту” мистецтвознавці оцінюють у 100 мільйонів доларів

У Німеччині знайшли картину італійського художника Мікеланджело Мерізі Караваджо "Взяття Христа під варту". Її 2008 року викрали з Одеського музею західного і східного мистецтва. Минулої п"ятниці поліцейські затримали трьох українців, які намагалися продати полотно через московський інтернет-аукціон.

— На початку квітня цього року одна шанувальниця музею написала мені лист, в якому залишила посилання на інтернет-аукціон, — розповідає 52-річний Володимир Островський, директор Одеського музею східного і західного мистецтв. — Я жахнувся: там продавали "Взяття Христа під варту" за 60 мільйонів рублів ($2 млн. — "ГПУ"). Це сміхотворна ціна. Її реальна вартість — 100 мільйонів доларів. Я звернувся до СБУ.

Продавців картини шукали два роки.

— Управлінням спецоперацій була розроблена схема, за якою наш агент мав увійти в довіру до зловмисників, — розповідає "ГПУ" екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. — Експерти водили його по виставках, учили розбиратися в мистецтві. Він знайомився з відомими антикварами та мистецтвознавцями. Йому видали дороге авто та кошти на представницькі витрати. Мав удавати мільйонера зі зв"язками в мистецькому світі. Новий телефон і машину зареєстрували перед операцією. Це була наша помилка. Зловмисники пробили їх по базі й побачили, що агент катається на машині недавно і телефон у нього новий. Після цього перестали з ним спілкуватися.

Спроби інших агентів увійти в довіру до зловмисників закінчувалися невдачами.

— Через деякий час ми знову вирішили підіслати першого агента, і йому вдалося зав"язати дружбу з викрадачами, — продовжує Юрій Луценко. — Вони призначали зустрічі в різних країнах — у Польщі, Угорщині, хотіли заплутати сліди. Агент запросив їх до Києва на виставку в Українському домі. Там він демонстрував свої знайомства з мистецтвознавцями та антикварами, показував свою обізнаність. Це викликало довіру викрадачів, і вони погодилися продати йому картину.

Під час купівлі злочинців затримали. Ними виявилися троє громадян України і один — Німеччини, який переховував у себе полотно два роки. Група діяла протягом 11 років. Вони грабували квартири заможних людей та офіси великих підприємств, де були цінні речі. Встановили їхню причетність до більш ніж 20 крадіжок в Україні. У будинку грабіжників знайшли понад 2 тис. дорогих мобільних телефонів, кілька машин і зброю.

Одеський музей західного і східного мистецтва пограбували вночі. Проникли з даху сусіднього будинку в розбите вікно на другому поверсі.

— У нас на той час не було ґратів на вікнах, — додає Володимир Островський.

— Уночі залишався чергувати один охоронець. Тепер ми це виправили.

Після слідства викрадене полотно обіцяють повернути до музею.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли викрадену картину Караваджо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути