вівторок, 23 жовтня 2018 06:45

Знайшли стародавнього кам'яного ідола

Кам'яного ідола ХІІ–ХІІІ ст. знайшли в райцентрі Магдалинівка на Дніпропетровщині. Статуя заввишки понад 2 м зображує воїна кочового племені половців. Жили в ті часи на території сучасної України.

18 жовтня знахідку привезли до історичного музею Дніпра.

— Статую випадково виявив студент київського університету, подзвонив нам, — говорить 38-річний Олександр Старік із музею. — Вона зроблена з вапняку. Зі зворотного боку на ній вирізьблені три коси, ніж і шкіряний гаманець. У таких половці носили кресала, кремінь. Десь на початку ХІХ століття з ідола викарбували хрест. Встановили його на кургані, де було християнське поховання. У колекції музею маємо 102 подібних ідоли. Але перероблені на хрести — рідкість.

Відреставруємо скульптуру і покажемо її науковцям. Коли добудуємо лапідарій (зал для виставки зразків стародавньої писемності, нанесеної на кам'яні плити. — ГПУ), поставимо її в експозицію. Зараз площі музею не вистачає, аби виставити всіх ідолів.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли стародавнього кам'яного ідола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути