Ексклюзиви
четвер, 19 листопада 2020 00:11

Знайшли скіфську могилу, якій 2500 років

Поховання скіфського воїна віком 2,5 тис. років знайшли археологи на острові Хортиця в Запоріжжі. Подібні не розграбовані могили не виявляли з 1992-го.

Покійному було близько 40 років. Мав зріст 180 см.

— Зуби добре збереглися. Значить, гарно харчувався, — говорить працівник Національного заповідника "Хортиця" Дмитро Никоненко, 35 років. — Це не рядова знахідка. Зазвичай такі могили грабують, а ця виявилася цілою. Завдяки збереженому скелету, воїна зможуть дослідити антропологи.

Скіф був похований на глибині 3 м.

— Не просто яма, а катакомба — таке собі підземне житло, що не засипалося, — продовжує Никоненко. — Знайшли вістря стріл і металеву оковку колчана — чохла для них. Був ніж із кістяним руків'ям, встромлений у частину туші барана чи корови. Їжу клали в могили, бо скіфи вірили, що покійний її споживатиме.

Одягу й посуду не було.

— Очевидно, він був там зі звичайного органічного матеріалу — тканини, шкіри. Тому нічого не збереглося. У середині 1990-х тут досліджували кілька жіночих поховань. Знаходили сережки, намиста, бронзове дзеркало, грецький посуд.

Упродовж років досліджень на Хортиці виявили багато могил. Причому різночасових: від раннього неоліту та бронзи до російсько-турецької війни у XVIII ст.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли скіфську могилу, якій 2500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути