пʼятниця, 13 грудня 2019 05:35

"Живуть у маленьких кімнатах, замість туалету — дірка"

— В подвалах пленные посещали баню и их кормили свежим мясом. Все зависит от полевых командиров и их влияния, — розповідає 45-річний Михайло з Луганська. Прі­звище не називає. — У деяких тюрмах було дуже холодно та бігли щури по кімнатах. Це пригнічує людей. Аби полонені розказали все, що потрібно — їх били, катували й застосовували психологічне насильство.

— У підвалах донецького так званого міністерства державної безпеки є одна "віп-кімната". Вона розрахована на вищих чиновників ДНР. Зазвичай їх затримують за розкрадання грошей. У цьому приміщенні є ковдри, диван, чайник. Для українців, яких затримують бойовики, умови значно гірші. Живуть у маленьких кімнатах, замість туалету — дірка. Годують баландою раз на день.

Найбільша в'язниця на окупованій території — "Ізоляція". До 2014 року — арт-об'єкт на місці колишнього заводу ізоляційних матеріалів. Займає територію 8 га біля кордону Будьонівського та Ленінського районів Донецька.

— "Ізоляцію" заснувала 2010-го Любов Михайлова. Вона — донька останнього радянського директора заводу ізоляційних матеріалів. У ХХ столітті тут виготовляли мінеральну вату. У роки розвитку підприємства виробляли до 100 тисяч кубометрів цієї продукції на рік, — каже 37-річна Тетяна Митько з окупованого Донецька. — На покинутому заводі виставлялися молоді українські художники, приїздили світові митці, читали лекції та показували сучасне мистецтво.

В "Ізоляції" утримують близько 60 людей. Перебувають там понад рік.

— Там підвали, де захоплені лежать на підлозі. Ніяких умов не існує, двічі на день виводять у туалет. Один раз на день годують, — розповідає релігієзнавець 65-річний Ігор Козловський. У січні 2016-го він опинився в підвалі — в центральному офісі "Ізоляції". Так званий військовий трибунал бойовиків засудив Козловського до двох років і восьми місяців позбавлення волі. — Знаю одну людину, яку катували щоночі. Це садистська методика. Пов'язана з тим, щоб зламати людину і перетворити на тварину. Також удень бранців змушують виконувати брудну роботу.

Передачі можна принести всім, окрім тих, хто сидить у прихованих в'язницях МДБ. Їх називають "звіринцями".

Так зване міністерство держбезпеки ДНР створило власну в'язницю в колишньому Донецькому апеляційному суді. Більшість людей, які там перебувають, обвинувачують за статтею "шпигунство".

— Також на території окупованої Донецької області бойовики зробили підвал у колишньому приміщенні донецького телецентру та колишньому управлінні Служби безпеки України. Садять туди і тих, хто порушив комендантську годину, і тих, кого вважають агентами українських військових, — каже донеччанин 59-річний Микола Анатолійович. — Є кілька слідчих ізоляторів у Донецьку, Сніжному та біля Горлівки. Там також утримують українських бранців.

2014 року в колоніях окупованої частини Донбасу залишилися більше 15 тисяч ув'язнених. Бойовики за останні чотири роки відпустили 200 засуджених, ЛНР — двох.

У захоплених колоніях застосовують трудову експлу­атацію.

— Керівництво ДНР зацікавлене в засуджених. Вони примусово працюють у кожній колонії, — говорить 32-річний Павло Лисянський, представник Уповноваженої з прав людини в Луганській і Донецькій областях. — Станом на вересень 2018 року в колоніях ЛНР сидять більше шести тисяч людей.

Раніше ув'язнених в Донецьку та Луганську область надсилали з усієї України. Тепер, якщо вони віддадуть ув'язнених, то не матимуть робочої сили. Зменшаться дотації. Зараз з Росії отримують гуманітарку, але до ув'язнених не доходить і половини.

Ув'язнені пишуть у міжнародні правові організації звернення і скарги на жахливі умови утримання. Просять, аби їх перевели відбувати покарання на підконтрольну територію.

— Людям починають промивати мізки, що Україна від них відмовилася і не хоче брати назад, — каже 42-річний Василь Миколайчук із Донецька. — Розповідають, що конституція ДНР має вплив на всю територію області. Тому їм немає сенсу переїжджати.

16  200 людей на тимчасово окупованій території Донбасу перебувають у пенітенціарних установах. Такі дані за листопад 2014 року наводить Державна кримінально-виконавча служба України. У в'язницях і колоніях Донецької області налічували 9700 осіб, а в Луганській — 6500. Під контролем незаконних збройних формувань опинилося 28 в'язниць і колоній, по 14 на кожну область.

Українців ув'язнюють за радянськими законами

Над українськими військовими, яких беруть у полон ДНР, бойовики не ведуть слідства. Вони лякають цим людей. Інших — незаконно утримують за радянським Кримінально-процесуальним кодексом від 1960 року.

— Українські армійці є військовополоненими. За конвенціями, їх повинні відпустити на територію України чи обміняти, — говорить 48-річний Олег Котенко, координатор групи обміну полоненими "Патріот". — Інших затриманих, які не воювали, саджають за ґрати на 30 діб за законами 1960 років Української СРСР. Термін перебування під слідством можуть продовжити до трьох місяців. Це роблять без суду. Це — беззаконня.

Зараз ви читаєте новину «"Живуть у маленьких кімнатах, замість туалету — дірка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути