пʼятниця, 08 червня 2012 00:00

Зінаїду Рак привалило яблунею

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Дмитро Артюх із села Сираї Козелецького району Чернігівщини стоїть у вівторок на городі біля крокви, яку з будинку знесло вітром і відкинуло на 50 метрів
Дмитро Артюх із села Сираї Козелецького району Чернігівщини стоїть у вівторок на городі біля крокви, яку з будинку знесло вітром і відкинуло на 50 метрів

У ніч проти 7 червня через сильний дощ та вітер без світла залишилися 67 населених пунктів у п'яти областях — Київській, Житомирській, Полтавській, Чернігівській та Одеській. На Тернопільщині пошкодило 155 будинків, 30 км  доріг і повалило 70 дерев.

Грозові дощі зі шквалами в Україні почалися з понеділка. Близько шостої вечора на Чернігівщині дев'ятьма селами Козелецького, Прилуцького, Срібнянського та Бобровицького районів пролетів буревій. Із хат і сараїв, сільрад та шкіл, будинку культури й церкви позривало дахи. Постраждали 139 споруд.

74-річна Зінаїда Рак із села Карпоки Козелецького району із забоями грудної клітки, плеча і переломами ребер перебуває у райлікарні.

— Я ішла із магазіну, тут начав крапать дощ, знявся вітер, — розповідає Зінаїда Тимофіївна. — Зайшла у двір і йшла у хату. Коли минала яблуню, дерево повалило прямо на мене.

Двоповерховий із високою мансардою будинок 43-річного Дмитра Артюха із села Сираї того ж району за лічені хвилини став півтораповерховим.

— 14 років заробляв, сім — строїв це все, а знищило в одну мить, — говорить селянин. — Я попав у самий епіцентр смерча.

Буревій зніс дах та половину другого поверху будівлі. Крокви розкидав за 50 м край городу. Дмитро та його дружина Наталія ставили автівку в гараж, коли здійнявся шквал.

— Машина стояла перед гаражом. Шифер із сарая зорвало, об машину розбило, — розповідає Дмитро Макарович. — Наташа ворота держала. Я заїхав до половини, тут браму зняло, а вона за неї держиться. Їх підняло і кинуло.

Вагітна 48-річна Наталія Артюх від удару ушкодила ногу. Її вранці відвезли до лікарні в Київ. Зробили рентген — перелому не виявили, рвану рану зашили.

У Луганську в понеділок 1,5-річну дитину з візочком віднесло на 15 м. На її матір та брата впало дерево. Усі троє у медзакладі. Тільки в столиці того дня повалило 208 дерев.

У середу підтопило станцію київського метро Вирлиця. На Закарпатті у селі Стужиця річка Світла зруйнувала два мости і розмила близько 3 км сільської дороги. На березі стався зсув ґрунту. Рятувальники застерігають: якщо земля сповзатиме і далі, перекриє річище і вода піде на будинки.

Грозові дощі падатимуть до кінця тижня, кажуть синоптики.

Зараз ви читаєте новину «Зінаїду Рак привалило яблунею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути