Ексклюзиви
вівторок, 29 жовтня 2019 05:31

Зі шкільної програми прибрали згадки про Україну

— Учителів української частково скоротили. Більшість молодих викладачів пройшли перепідготовку в Донецькому республіканському інституті, щоб мати право викладати російську, — каже 67-річна Катерина Іванівна з окупованого Донецька.

На території так званої ДНР працює 461 школа. У них навчаються 200 тисяч дітей. З 2016 року всі заклади перейшли на російську мову. Зі шкільної програми вилучили історію України, природознавство.

У донецькій школі №11 із поглибленим вивченням іноземних мов українську мову й літературу вивчають один раз на тиждень.

— Так у всіх школах. Діти вивчають на одному уроці й мову, і літературу. В молодшій школі 20 хвилин присвячені мові, решта уроку — літературному читанню, — розповідає Катерина Іванівна.

У вільній від бойовиків Волновасі російську мову вивчають годину в молодших класах, і дві на тиждень — у старших.

— Російську літературу викладають у курсі зарубіжної літератури. Вірші Пушкіна можна вчити в українському перекладі або в оригіналі, — говорить 42-річна Ольга Бойко. Вчителює 20 років. — Викладачі з дипломами українських і російських філологів залишилися при роботі. Але на всіх не вистачає навчальних годин. Виїхати за межі ДНР через фінансові труднощі неможливо.

Бойовики змушують школярів вивчати напам'ять гімн ДНР. У школах скрізь висять прапори окупантів.

— Ввели обов'язковий урок "громадянськості й духовності Донбасу". Дітям розповідають про новостворену республіку та бойові дії, — каже 59-річна Наталія Володимирівна з Донецька. — Єдине добре — відміна шкільної форми. Вона необов'язкова. Кожен навчальний заклад вирішує самостійно, чи запроваджувати її.

Учні вивчають початкову військову та медико-санітарну підготовку.

З 2015 року всі школи перейшли на 5-бальну систему оцінювання. Така діє в Російській Федерації. Тривалість навчання — 11 років. Оцінки ставлять із другого класу.

2020 року дві школи отримають російську акредитацію. Одна розташована в Донецьку, друга — в Макіївці.

— Ще на початку утворення ДНР бойовики створили за російськими стандартами власну систему освіти. Книжки передала Росія як гуманітарну допомогу — у вересні 2015-го завезли 1500 тонн підручників, — розповідає донеччанка 36-річна Вікторія Окуловська. — Зі шкільної програми прибрали згадки про Україну. Право викладається на основі російських і законів ДНР. Удома готуємо доньку до ЗНО, аби вона вступила в український вуз.

Документи про середню освіту українська влада не визнає. Міністерство освіти України дозволило дітям дистанційно навчатися в українських школах екстерном.

Вибирати школу можна в будь-якому регіоні України.

— Їх перелік розміщений на сайті міністерства. Аби дитина отримала українське свідоцтво про середню освіту, треба одному з батьків написати заяву на ім'я директора обраної школи з проханням зарахувати дитину на навчання у формі екстернату, — каже 33-річна Анастасія Боковій з окупованої Макіївки. — У заяві обов'язково вказати телефон і електронну адресу. Відправити заявку в навчальний заклад можна в письмовому та електронному вигляді.

До заяви слід додати скановані копії або фотокопії свідоцтва про народження дитини. Подати заяву можна протягом усього навчального року. Особиста присутність дитини і батьків не обов'язкова.

У двох школах Луганська запровадили систему російського педагога Володимира Базарного. За нею хлопців і дівчат навчають окремо.

— Єдине радує — навчатимуться і сидячи, і стоячи. Ще буде робота з офтальмологом, аби очі не втомлювалися, — говорить 34-річна Світлана Сабір із Луганська. Її донька наступного року має йти в перший клас до однієї з цих шкіл. — Але ми не в Російській імперії, коли діти навчалися окремо. Директор школи сказала, що вони спілкуватимуться у вільний час. Але такі експерименти трохи застаріли.

339 шкіл працюють на окупованій частині Луганської області. Дві з них — вечірні. У них навчаються 92 тисячі дітей.

У школах є уроки православ'я

У Луганських школах є уроки православ'я та гуртки психології.

— Ці гуртки нав'язує керівництво школи, а їм — міський відділ освіти, — каже 46-річна Тамара Малишко, учителька з окупованого Луганська. — Ми просимо, аби хоча б факультативно діти вивчали українську мову й літературу. Раніше вона була три-п'ять разів на тиждень, зараз — один.

Змушують ще вивчати додаткову іноземну мову. На практиці діти не знають нормально ні англійську, ні українську, пояснює вчителька.

Зараз ви читаєте новину «Зі шкільної програми прибрали згадки про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути