четвер, 30 липня 2020 00:40

Жертвам насилля планують виплачувати компенсації

Українцям, які постраждали від насилля, держава планує виплачувати грошову компенсацію. Ідею схвалили у Кабміні, каже міністр юстиції Денис МАЛЮСЬКА, 38 років:

— Усі, хто страждає від зґвалтувань, побиття, вбивства близьких родичів, не захищені належним чином. Їм доводиться витрачати час і гроші на лікування, похорони, ходити на допити і засідання суду. Отримати компенсацію від злочинця неприємно і часто нереально. Знайшли вихід — держава платитиме постраждалим чи родичам. Попередньо — це щонайменше 40 відсотків від прожиткового мінімуму (для працездатних осіб нині становить 2197 грн. — ГПУ). Однак остаточний розмір компенсації буде визначати Кабмін, виходячи із наявних грошей.

Кошти видаватимуть у регіональних центрах з надання безоплатної вторинної допомоги.

— Згодом держава покриватиме цю компенсацію за рахунок стягнення грошей із злочинця, — додає Малюська.

— Подібні практики є в інших країнах, але гроші відшкодовує не держава, а спеціальні страхові компанії. Нагадує страховий поліс для водіїв, — говорить адвокат Сергій Старенький, 46 років. — Схоже, що у нас це роблять не для людей, а заради піару політиків. Відшкодування, яке пропонує Мін'юст — невелике. Коштів мало, щоб покрити витрати на лікування. Дірку в бюджеті такими виплатами не зроблять, тож держава у плюсі.

Скоріше за все, у злочинців ці кошти відраховуватимуть автоматично. Однак люди навряд чи будуть звертатися по допомогу в центри. Бо більше витратять на поліцію, суди і експертизи, ніж отримають.

Зараз ви читаєте новину «Жертвам насилля планують виплачувати компенсації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути