Ексклюзиви
пʼятниця, 12 липня 2019 06:51

Зарплату прив'яжуть до курсу долара

Розмір заробітної плати можна визначати у доларах. Виплачувати — тільки у гривнях, відповідно до курсу на момент видачі. Таке рішення ухвалив Верховний суд, його опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Досі питання виплати зарплати щодо курсу валюти було неврегульоване. 2017 року до Шевченківського райсуду Києва поскаржився працівник. Вимагав зобов'язати свого роботодавця виплатити зарплату відповідно до нинішнього курсу долара, бо оплата праці в трудовій угоді була зафіксована в американській валюті. Роботодавець же віддав зарплату відповідно до курсу на момент підписання угоди, а не на момент отримання.

Суд підтримав працівника. Компанія оскаржила рішення. Верховний суд підтримав рішення Шевченківського.

— Це рішення суду дає можливість працівникам просити роботодавців вказувати еквівалент своєї зарплати у твердих валютах. Це має відбуватися за згодою, — каже економіст Андрій Новак, 46 років. — Як правило, таку змогу мають лише незамінні працівники: провідні спеціалісти, техніки, працівники ІТ-сфери. З некваліфікованими робітниками працедавці не погоджуються на такі умови. У разі зміцненні гривні виграє роботодавець, під час послаблення — працівник.

Зараз ви читаєте новину «Зарплату прив'яжуть до курсу долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути