пʼятниця, 16 грудня 2011 05:45

Закриття справи проти Кучми оскаржать

Столичний Печерський райсуд 14 грудня закрив справу шодо екс-президента Леоніда Кучми. Генпрокуратура звинувачувала його у перевищенні влади та службових повноважень, що призвели до загибелі 2000 року журналіста Георгія Ґонґадзе.

Підставою для порушення справи стали аудіозаписи розмов, зроблені в кабінеті Кучми екс-майором Держохорони Миколою Мельниченком. Суд визнав, що вони не можуть бути речовим доказом. ГПУ оскаржуватиме це рішення.

— Моя мета — не тільки реабілітація мене особисто, — каже Леонід Кучма, 73 роки. — Справа моєї честі — повернення доброго імені не тільки Кучми, а й України, на чолі якої я стояв більш як десятиліття. Лише знайшовши справжніх керівників цієї змови проти засад держави, Україна доведе світу, що здатна захищати свої інтереси.

Рішення про закриття справи проти Кучми не знімає підозри про його причетність до замовлення вбивства журналіста, вважає вдова 39-річна Мирослава Ґонґадзе:

— Справа не розглядалася по суті, процес став прикладом повного ігнорування закону з боку суду. Кількість процесуальних порушень, здійснених судом, перевищила всі допустимі норми. Будемо його оскаржувати. Підемо до Європейського суду.

— Україна має достатньо законів для того, щоб ефективно розслідувати цю справу, — каже 46-річний Олег Березюк, голова громадської організації "Київське юридичне товариство". — Якщо йдеться про те, яким шляхом добуті докази, це теж треба розслідувати. Якщо доведуть, що докази добуто незаконним шляхом, їх не можна приймати до провадження. Але для цього потрібно довести незаконність такого набуття. А цього якраз і не зробили. Тож питання лише в тому — є бажання об'єктивно цю справу розслідувати, чи його немає. На сьогодні можу сказати, що такого бажання немає.

Зараз ви читаєте новину «Закриття справи проти Кучми оскаржать». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути