Ексклюзиви
четвер, 24 листопада 2011 00:45

Ув'язнені малюють пейзажі з пам'яті

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Картина оголеної дівчини, яка сидить у гроті біля моря на величезній мушлі, на виставці ”Я малюю волю” у рівненській мистецькій галереї ”ЗУЗА”. Вона не підписана, бо автор досі відсиджує строк за ґратами
Картина оголеної дівчини, яка сидить у гроті біля моря на величезній мушлі, на виставці ”Я малюю волю” у рівненській мистецькій галереї ”ЗУЗА”. Вона не підписана, бо автор досі відсиджує строк за ґратами

Виставку з 27 картин, створених у виправних колоніях, показують у мистецькій галереї "ЗУЗА" в центрі Рівного. Вони намальовані фломастерами, гуашшю та вугіллям на старих простирадлах. Автори — художники-самоуки, які відбувають термін за ґратами.

Більшість картин — це літні та осінні пейзажі, з безхмарним небом та яскравим сонцем. Так в'язні уявляють собі волю. Трапляються фантастичні сюжети з вітрилами й жінками, але їх на виставці мало.

— Цей стиль називають ар брют — мистецтво душевнохворих, інвалідів або ув'язнених, — пояснює арт-директор галереї Зоя Лазарчук, 32 роки. — Я помітила, що в усіх країнах дорослі засуджені малюють одне й те саме: звичні для рідної землі дерева, поля, траву, гарну погоду. Вони роками не бачать цього, але пишуть яскравими фарбами. Підлітки навпаки мають дуже бурхливу уяву — зображують екзотичні краї, острови, пальми, моря, замки, лебедів. Підсвідомо вони прагнуть гармонії в родині.

Полотна привезли із різних колоній області. Підліткових робіт поки що не виставляли, а з дорослих обрали найцікавіші. Проект назвали "Арт-рецидив-2011".

— Мені сподобався тут один пейзаж у різьбленій рамі, хай і примітивний, — оглядає залу 43-річний Олександр Адамець, голова обласного управління Департаменту з питань виконання покарань. — Рідко хто з ув'язнених має художню освіту. Але дехто любить малювати, бо картини можна дарувати рідним під час побачень. У них є три години вільного часу перед сном, от і пишуть. Арт-терапія добре на них впливає, бо стають відкритіші.

У дворі перед входом гостей пригощають гарячим вином зі спеціями. У виставковій залі на підлозі розставили запалені свічки в склянках. Біля ікони Святої Параскеви повісили лампадку, обмотану колючим дротом. Поміж картин висять вірші про волю, написані засудженими.

Виставка триватиме до 16 грудня. Потім частину робіт продадуть з аукціону. За виторг куплять фарби й пензлі для майстер-класів, що їх проведуть у колоніях професійні художники.

Зараз ви читаєте новину «Ув'язнені малюють пейзажі з пам'яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути