четвер, 08 жовтня 2020 00:21

Загинуло понад 30 тисяч рибин

У річці Південний Буг поблизу райцентру Первомайськ на Миколаївщині наприкінці вересня критично упав рівень води. Загинуло понад 24 тис. карасів і майже 12 тис. марени дніпровської. Збитки сягають понад 17,7 млн грн.

– 29 вересня миколаївський рибоохоронний пат­руль виявив осушену ділянку річки. Це сталося внаслідок ремонтних робіт на одному з підприємств Первомайської гідроелектростанції, — кажуть у Державному агентстві рибного господарства.

Оновлення водоскидних споруд Первомайського водосховища проводило товариство "Емза", встановили пізніше.

— Для отримання дозволу на роботи ­керівництво ГЕС направило запити. Чекали погодження. А потім вода почала спадати, — говорить провідний державний інспектор відділу охорони водних біоресурсів Миколаївського рибоохоронного патруля Григорій Волошин, 38 років. — Спершу не бачив причин для хвилювання, таке бувало й раніше. Але ділянці приділяв особливу увагу, бо при зниженні рівня води рибу тут виловлювали браконьєри.

"Якщо річка зміліє ще на 20 сантиметрів, то пів міста може опинитися без води", — написав у фейсбуку місцевий Віталій Чемоданов.

Закрити шлюзи ГЕС спершу не могли через пробоїну в одному з них. Комунальники закладали діру мішками зі щебенем та гранвідсівом.

— Із Ладижинського водосховища нам скинули 2 мільйони "кубів" води. Дійшла за пару днів і річка повернулася до безпечного рівня, — додає Григорій Волошин.

Зараз ви читаєте новину «Загинуло понад 30 тисяч рибин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути