середа, 25 березня 2009 17:44

Загинуло більше тисячі диких гусей

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Тушки загиблих диких гусей у водосховищі на Харківщині. За підрахунками обласних ветеринарних і рятувальних служб, загинуло більше тисячі птахів
Тушки загиблих диких гусей у водосховищі на Харківщині. За підрахунками обласних ветеринарних і рятувальних служб, загинуло більше тисячі птахів

Співробітники гідровузла, що на Краснопавлівському водосховищі в Харківській області, побачили у неділю вранці у воді біля дамби мертвих диких гусей.

— Сотні птахів лежали рядками. Їх прибило хвилею до берега, — розповідає Володимир Тертишний, начальник Лозівського районного відділу Міністерства з надзвичайних ситуацій. — Ми одразу викликали санітарних лікарів. Кілька тушок відправили на експертизу до Лозівської районної лабораторії, до обласної та в Київ, до державної.

Бійці МНС витягали мертвих птахів із води гаками. За день зібрали приблизно 500 тушок. Іще 400 — у понеділок.

— Лабораторія вже дала попередні результати аналізу. Нас заспокоїли — у крові птахів пташиного грипу поки не виявлено, — уточнює Тертишний.

Разом із міліцією еменесники виставили кордони на всіх під"їздах до водосховища. Як пояснили "ГПУ" — аби браконьєри не почали збирати падаль та вивозити її на базари. Всіх мертвих птахів спалили в яру біля села Садового. Взяли проби води з водосховища.

— Вода з цієї штучної водойми надходить до харківського водогону. Жодних змін у хімічному та бактеріологічному складі не зафіксовано, — стверджує заступник голови Лозівської райдержадміністрації Геннадій Сотник. — А гуси, за попередніми даними, померли від отруєння. У їхніх шлунках були зерна кукурудзи та отруйні речовини. Будемо з"ясовувати, що за речовини, звідки вони взялися. Птахи могли їсти отруту й не в нас. За добу вони пролітають щонайменше 100 кілометрів. Могли попоїсти десь на сході.

Жителі найближчого до водосховища села Різдвянки говорять, що на полях цього року труїли мишей.

— То вони могли поїсти отруєного зерна, — зауважує селянин Іван Данилов. — Фермерам ті птахи дошкуляють дуже. Вони повністю виїдають озимину на полях. А як ти їм завадиш?

До того, як будуть відомі остаточні результати лабораторних досліджень, усі водоймища області взято під особливий контроль.

— Спеціалісти обласної ветеринарної служби об"їжджають їх, аби слідкувати, чи не гинуть птахи в інших місцях, — пояснює начальник обласного управління ветеринарної медицини Юрій Балим. — Та, крім Краснопавлівського водосховища, ніде падіння птиці не зафіксовано.

Зараз ви читаєте новину «Загинуло більше тисячі диких гусей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути