пʼятниця, 10 грудня 2010 01:15

За зиму бджоли з'їдають 10 кілограмів меду

— Медоносні бджоли переносять температуру до мінус 50 градусів. Але за умови, що тримаються купи. Поодинці замерзають при плюс 12, — розповідає бджоляр Богдан Паскань, 23 роки. — Бджоли створюють кубло з  температурою 14–15 градусів усередині. Для цього скупчуються у щільний клубок навколо матки. Найщільніше притискаються одна до одної на поверхні клубка. У центрі, навпаки, рухаються, піднімаючи температуру. У морози клубок ущільнюється, стає меншим, при потеплінні розширюється. Бджоли, які замерзають, заповзають усередину. На їхнє місце приходять інші, що відігрілися.

У лісах Сибіру мисливці часто знаходять гнізда бджіл, що зимують на гілках дерев без додаткового укриття. Комахи бояться не морозів, а вітрів і вологи.

— Якщо гніздо продуватиметься, вони витрачатимуть більше енергії й будуть кволіші весною. За зиму бджолина сім'я з'їдає до 10 кілограмів меду. З кожного кілограма виділяють літр води. Хороша вентиляція вулика — обов'язкова умова для зимування бджіл. Для цього відкривають на всю ширину нижні й верхні льотки.

Богдан радить не накривати вулики додатково. Комахи важко переносять брак повітря.

— Узимку не можна порушувати спокій бджіл. Вони мало рухаються, дрімають, набираються сили до весни.

Зараз ви читаєте новину «За зиму бджоли з'їдають 10 кілограмів меду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути