середа, 08 червня 2011 09:52

За тиждень від пожеж загинуло 23 людини

Автор: фото: Олег ТКАЧЕНКО
  6 червня пожежники гасять складське приміщення в Черкасах на провулку Пацаєва, 15. Його орендує місцевий підприємець, недавно завіз туди кілька десятків диванів і м’яких куточків. Дев’ять пожежних машин гасили вогонь понад три години
6 червня пожежники гасять складське приміщення в Черкасах на провулку Пацаєва, 15. Його орендує місцевий підприємець, недавно завіз туди кілька десятків диванів і м’яких куточків. Дев’ять пожежних машин гасили вогонь понад три години

Від 1 червня в Україні сталися 1817 пожеж. Найчастіше горіли квартири та будинки — 940 разів. Зайнялися 62 автомобілі. На виробництвах зареєстрували 38 пожеж. Цього місяця загинули 23 людини, а 39 постраждали від полум'я, кажуть у Міністерстві з надзвичайних ситуацій.

— К нам постучали в номер, попросили срочно уходить. В коридоре дым стоял. Мы спускались по лестнице. Я в чем была, в том и вышла. Впервые вижу пожар так близко, — жінка років 50 у легкій сукні та капцях сидить у п'ятницю на валізах перед входом до готелю "Україна", що на майдані Незалежності в Києві.

Вона приїхала до столиці з Москви. Номер винайняла на дев'ятому поверсі. Неподалік розташований 927-й, у якому 13 років живе Сергій Гриневецький, нардеп від Блоку Литвина. У його номері о 17.04 почалася пожежа.

— Я прийшов із роботи. У номері живу сам. Збирався в душ. Чую, горить, — розказує в понеділок телефоном 53-річний Сергій Рафаїлович. Він лікується в травматології урядової лікарні "Феофанія". — Спалахнула штора. Я зірвав іншу і став гасити. Це електропроводка замкнула, бо готель старий. До сьомого поверху відремонтований, а вище і не бралися. Отримав опіки другого ступеня — руки по лікті обгоріли.

— Чорний дим валив із вікна. Через кілька хвилин приїхали пожежники, драбину розтягнули. Почали люди виходити ізсередини, фотографувати на мобільники. На драбину поліз пожежник зі шлангом, став заливати кімнату водою, — згадує очевидець 22-річний Володимир Суоєв.

Вогнеборці евакуювали з номерів 32 людини. Здебільшого іноземців. Шістьох із верхніх поверхів, де було сильне задимлення, рятували з драбини. У ресторані на першому поверсі тоді святкували весілля. Гостей не виводили, попросили лише бути обережними. Частину вул. Інститутської перекрили для проїзду пожежних машин і "швидкої". О 17.54 вогонь загасили.

За 15 хв. біля входу до готелю стоять люди. Чути німецьку, англійську, російську. Обговорюють, що сталося. На стіні від дев'ятого поверху до даху видно кіптяву. Вогонь пошкодив і три вікна номерів, які вище. Там тріснули шибки, видно обгорілі штори. У холі килими мокрі від води. Через півгодини пожильцям дозволяють повернутися до готелю.

До лікарень відвезли двох громадян Нідерландів — вони отруїлися чадним газом.

Рятувальники мають кілька версій пожежі. Одна з них — коротке замикання в системі кондиціонування.

6 червня о 16.15 у Черкасах у пров. Пацаєва, 15 горів склад м'яких меблів. Це приміщення у товариства "Круг-Древпром" орендує підприємець 35-річний Геннадій.

— Сторож побачив дим. Горіли трава й тополиний пух, який займається, наче порох. Чоловік побіг по воду — хотів сам загасити. Йому десь 60 років. Доки повернувся, вогонь уже перейшов на склад. Загорілися меблі й територія навколо, — розповідає 43-річний Костянтин Проценко з обласного МНС.

Від чого загорілася трава, з'ясувати неможливо. Збитки оцінюють у 100 тис. грн.

— Вогонь стояв стовпом до висоти п'ятого поверху. Пекло так, що доводилось обливатися водою. Мокра спецовка за 3–4 хвилини висихала. По периметру горіла трава з тирсою, дим, дихати нічим. До того ж ангар обшитий металевим листом і зв'язаний проволкою, розібрати не було як. І зайти не можна, — говорить пожежник 24-річний Василь. — Ближче, ніж на 20 метрів, не підійти. Через спецовку пропікало. Тому здалеку заливали.

— Власник меблів шокований. Він недавно завіз на склад дивани та м'які куточки. І  майно, скоріше за все, не було застраховане, — каже Проценко.

Вигоріли 18 гаражів і п'ять автівок

5 червня близько 18.00 запалали дерев'яні гаражі у військовому селищі Гончарівське під Черніговом. Вигоріли 18 приміщень, п'ять легкових авто та три мотоцикли.

— Туди збіглося майже все населення, — розказує селищний голова 35-річний Віталій Рудник. — Люди виганяли машини, забирали із сараїв майно.

Серед згорілих автомобілів — бита неробоча іномарка, "шістка", два "запорожці" та "копійка". Жодна не була застрахована.

Гасити пожежу приїхали машини з військової частини, лісгоспу, сусіднього селища Михайло-Коцюбинське, Чернігова.

— Вогонь не перекинувся на сосни, що ростуть у містечку, й не переріс у лісову верхову пожежу. До десятої дотушували, — каже начальник місцевого пожежного караулу 30-річний Олександр Снитко.

Гаражі побудовані незаконно. Біля них місцеві часто смажать шашлики, палять сміття. Ці споруди горіли 2007-го. Тоді збитки були більші.

Зараз ви читаєте новину «За тиждень від пожеж загинуло 23 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути