пʼятниця, 26 березня 2010 07:08

За пиво на лавці забирають у міліцію

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Міліціонер веде у Подільський райвідділ у середу ввечері трьох киян. Вони пили пиво на столичній площі Контрактовій. У чоловіка ліворуч у руках — жерстяна банка пива
Міліціонер веде у Подільський райвідділ у середу ввечері трьох киян. Вони пили пиво на столичній площі Контрактовій. У чоловіка ліворуч у руках — жерстяна банка пива

Середа, пл. Контрактова в Києві, вечоріє. На вулиці +10°С. На лавці біля пам"ятника Сковороді сидить киянин 17-річний Олександр Косень.

— Добрий день! Старший сержант Гребелюк. Ваші документи, — чує Олександр, ледь відпивши кілька ковтків із пляшки пива "Старопрамен".

— Документів нема.

— Чи знаєте, що розпиття пива та слабоалкогольних напоїв у громадських місцях заборонене?

— Знаю.

— Пройдіть, будь ласка, з нами.

Двоє сержантів патрульної служби ведуть Олександра на вул. Хорива, 20, у Подільський райвідділ міліції. За 15 хв. трохи переляканий Косень виходить звідти.

— Запросили в кабінет, заповнив рапорт, — ділиться враженнями з "ГПУ". — Записали ім"я та прізвище. Сказали, за 178-ю статтею пити пиво в парку не можна.

Подумавши, каже, що й надалі питиме пиво на вулицях, незважаючи на заборону.

Більшість людей дивуються, почувши від міліціонерів вимогу йти в райвідділ. Про заборону пити пиво у громадських місцях мало хто чув, каже "ГПУ" старший сержант Олександр Гребелюк:

— Дівчат не затримуємо, старших чоловіків — теж. Попереджаємо: пити пиво на вулиці не  можна. Тих, хто ховає пляшку в пакет, — теж затримуємо. Попереджаємо поки лише усно. Потім підуть штрафи. Затримаємо вперше — від 17 до 85 гривень. Повторно — від 51 до 119. Третя затримка — 139 гривень штрафу.

Біля пам"ятника Сковороді кореспондент "ГПУ" нарахувала 11 магазинів, які торгують пивом. Ще п"ять павільйонів із розливним пивом почнуть працювати днями. 29-річний Іван, продавець павільйону "Свіже пиво, живе пиво", каже, закон про заборону розпивання алкоголю у громадських місцях навряд чи завадить торгівлі.

— Бо наш народ так просто не злякаєш. Пиво як пили, так і будуть пити. До речі, міліціонери щодня ввечері заходять. Беруть "Аристократ" (сорт пива, виготовляється в Нікополі. — "ГПУ").

Продавщиця магазину "Сармат", Наталя Когут, 37 років, каже, пива менше купувати не стали.

— Продаю щодня десь 40 пляшок. Уже тиждень патрулі тут зграями ходять. Та, видно, цим нікого не злякаєш.

Згідно зі змінами до закону, які прийняли 21 січня 2010 року, заборонено споживати пиво й курити у громадських місцях. Також заборонено продавати пиво особам, молодшим 18 років.

Зараз ви читаєте новину «За пиво на лавці забирають у міліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути