середа, 07 березня 2012 00:15

За місяць яйця подорожчали вдвічі

— Мамо, ну, куди ти їх береш? Вони ж завбільшки, як перепелині. А ось два взагалі тріснули, — каже жінка, років 30, у столичному супермаркеті "Ашан" неподалік метро Академмістечко.

Її мати у бузковому пальті тримає лоток на 30 яєць із цінником 33,89 грн.

Десяток курячих яєць середнього розміру продають по 14 грн. У столичному супермаркеті "Велика Кишеня" такі по 13 грн, у "Сільпо" — 11,39 грн.

Минулого тижня найдешевші яйця у цих магазинах коштували 8 грн.

— Це друга хвиля подорожчання, — каже 35-річна Марія Колесник, аналітик консалтингової агенції "ААА". — У середині лютого ціна десятка яєць піднялася із 5,66 до 8 гривень. Тепер знову зросла. Птахофабрики підвищили ціну на 40 відсотків порівняно із початком лютого. Торговельні мережі десяток курячих яєць середнього розміру закуповують по 9,5 гривні. А це значить, що в супермаркетах вони коштуватимуть щонайменше 14.

Подорожчання цієї продукції виробники пов'язують зі збільшенням вартості кукурудзи, що є головним кормом для птахів.

— Із січня тонна кукурудзи коштувала 1900 гривень, зараз 1950. Можливо, під час холодів виробники витратили більше газу для обігріву приміщень. Але збільшення цих витрат не настільки велике, щоб підвищувати ціну товару майже удвічі. Думаю, це був фальстарт. Виробники вирішили перевірити перед Великоднем, чи буде попит на яйця за такою ціною. Цим подорожчанням зайнявся Антимонопольний комітет, тому за кілька тижнів на 1,5-2 гривні курячі яйця мають подешевшати.

Зараз ви читаєте новину «За місяць яйця подорожчали вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути