Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2018 00:20

За місяць українці забрали з банків 1,8 мільярда гривень

У січні українці вивели з банків 1,8 млрд грн, за даними Національного банку України. У фінустановах залишилося 232,9 млрд грн роздрібних депозитів.

Найбільший відтік коштів — у банках із російським державним капіталом, кажуть у НБУ.

— На відтік грошей вплинуло різке зниження рівня життя більшості українців. Хто мав заощадження в банках, змушені їх забрати, аби нормально жити, — говорить економіст Андрій Новак, 45 років. — По-друге, вплинула нестабільність гривні. Люди, рятуючись від її знецінення, обмінюють на тверду валюту чи купують товари довготривалого використання.

Зменшення депозитів — це зменшення грошей, якими банки можуть кредитувати реальний сектор економіки. Аби вона розвивалася, необхідно, щоб у банківській системі було більше грошей, ніж поза нею. А уряд і Нацбанк у держбюджеті на 2018-й запланували знецінення національної валюти. Її курс на кінець року становитиме 30,1 гривні за долар. У такому разі ніхто гривню в банк не понесе.

Зараз ви читаєте новину «За місяць українці забрали з банків 1,8 мільярда гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути