середа, 14 листопада 2012 05:00

За 15 років таких сильних літераторів на Шевченківську премію не було

Дев'ять збірок поезії та шість прозових творів позмагаються 2013-го у номінації "Література" за Шевченківську премію. Список претендентів у дев'ятьох номінаціях комітет премії оприлюднив минулого тижня.

— Не зовсім удале порівняння зі спортом, але цього року список номінантів нагадує, коли у футболі в одну групу виходять сильні кандидатури і її називають "групою смерті", — каже літературознавець Михайло Слабошпицький, 66 років. — Три чверті конкурентоздатні. П'ять років був членом комітету, то, бувало, соромно читати списки. Знали, що двоє-троє можуть конкурувати, решта — навіть не статисти, а виконувачі обов'язків статистів. З одного боку, категорично був би за те, щоб цьогорічним лауреатом став Юрій Буряк із книжкою поезій "Амальгама". З іншого — Мирослав Дочинець з його двома епохальними романами "Вічник" і "Криничар". Валерій Гужва — один із найінтелігентніших українських поетів. Навіть нетерпимий до них покійний Ігор Римарук завжди похитував головою і казав: так, Гужва — це майстер. Недооцінений Петро Коробчук — наш Томас Еліот, явище навіть не української, а європейської літератури. От кому?

Я зануда, все читаю, то повірте мені: за останні 15 років такого сильного списку не було. Зараз в українській літературі письменники середнього покоління вийшли на дуже високий рівень. І це ще не кінець.

До "Кінематографії" номінували єдиний фільм — "Той Хто Пройшов Крізь Вогонь" Михайла Іллєнка.

— Це відбиває сучасний стан речей. Маємо те, що маємо. Якби було 10 фільмів, могли б говорити про недоліки й переваги, можна було вибирати, — розповідає кінокритик Ігор Грабович, 44 роки. — Радий уже з того, що цей фільм знятий, що потрапив у прокат, поїздив по фестивалях, отримав глядача і критику. Що оскарівський комітет вибрав його як представника від України. Це свідчить про пожвавлення нашого кінопроцесу. Те, що потрапив до номінантів Шевченківської премії, — ще один крок уперед.

Зараз ви читаєте новину «За 15 років таких сильних літераторів на Шевченківську премію не було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути