пʼятниця, 25 листопада 2016 07:15

З Будинку профспілок зносять надбудову

Автор: Андрій Жигайло
  Уранці 23 листопада робітники скидають у контейнер биті піноблоки та шматки жерсті. Кран спускає їх у внутрішній двір Будинку профспілок на майдані Незалежності
Уранці 23 листопада робітники скидають у контейнер биті піноблоки та шматки жерсті. Кран спускає їх у внутрішній двір Будинку профспілок на майдані Незалежності

— Ріж двері, бо ми не можемо відкрити, — кричить радник мера Києва 30-річний Дмитро Білоцерковець робітникові. Зранку 23 листопада стоїть перед входом до Будинку профспілок, що на майдані Незалежності. Там почали зносити два верхні поверхи. Їх звели торік.

Будівлю мали відновити після пожежі 19 лютого 2014-го. Її підпалили під час штурму учасників Революції гідності силовиками. Наступного року закрили на реконструкцію. Замість відновити дев'ять поверхів компанія "Буд Жил-Пром" добудувала ще два. Хотіли відкрити готель, ресторан і квартиру площею 420 кв. м.

Надбудова обурила киян. Мерія подала до суду. Будинок обгородили парканом. 23 березня Вищий господарський суд постановив знести зайві ­поверхи.

— Раніше міська влада не розуміла, як технічно це зробити. Не було політичної волі і фахівців. Зараз спосіб знайшли, надбудову знесуть до кінця року, — говорить Дмитро Білоцерковець.

За кілька хвилин робітники вирізають замок із вхідних дверей. Чиновники, поліцейські та журналісти піднімаються на дах будівлі.

Два зайві поверхи зведені з піноблоків. Звідти видно вул. Хрещатик та майдан Незалежності, куполи церков Києво-Печерської лаври та ­Софійського собору. На даху — купи битих блоків і шматки жерсті. Бригада чоловіків у засмальцьованих жилетках скидають їх у контейнер. Чіпляють на гачок крана, що спускає сміття у внутрішній двір.

— Зараз розбираємо стіни. Між колонами встановили поперечні балки, щоб надбудова не завалилася. Потім поріжемо бетонні перекриття і знесемо, — пояснює один із будівельників.

— Надбудову мав демонтувати забудовник, але рішення суду проігнорував. Тому знесемо її за бюджетні кошти. Незручностей перехожим не створюємо, — каже 33-річний Володимир Прокопів, секретар Київради. — Приблизна вартість робіт — від 800 тисяч до мільйона гривень. Потім забудовник компенсує витрати через суд і сплатить штрафи.

Зараз ви читаєте новину «З Будинку профспілок зносять надбудову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути