пʼятниця, 20 січня 2012 05:00

Ющенко назвав засновниками "РосУкрЕнерго" Кучму і Путіна

Кажуть, що сайт "Вікілікс" оприлюднив секретне повідомлення колишнього американського посла Джона Гербста від 25 січня 2006 року. Той описує зустріч 23 січня американських дипломатів із тодішнім президентом України Віктором Ющенком. Нібито в розмові він не виключив, що ідея створення "РосУкрЕнерго" могла належати екс-президенту України Леонідові Кучмі 2002-го.

Назвав власниками компанії російських президента і прем'єра Дмитра Медведєва та Володимира Путіна. З боку України її очолювали Кучма і тодішній глава "Нафтогаза" Юрій Бойко. Ющенко обіцяв документи стосовно власників компанії та її діяльності, проте так і не надав їх.

Немає впевненості у тому, що Леонід Кучма був засновником "РосУкрЕнерго", говорить керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, 46 років:

— Підтвердити чи спростувати цю інформацію можна тільки в одному випадку — якщо будуть відкриті документи самої "РосУкрЕнерго". Це можуть зробити лише органи влади Швейцарії, де вона зареєстрована. Але лише в тому випадку, коли компанія буде "застукана" на відверто кримінальних оборудках. З точки зору швейцарського законодавства, вона нічого не порушує і не зобов'язана відкривати своїх засновників. Ющенко не лукавив, коли свого часу говорив, що не знає, хто реальні акціонери компанії. Вона влаштована таким чином, що там є акції двох типів — іменні та анонімні. Кількість власників у різні часи різнилася. Прямої участі в засновництві компанії перших осіб не було. Для них це недоцільно. У них були слухняні довірені особи, які виконували необхідні дії.

"РосУкрЕнерго" зареєстрували 2004-го у Швейцарії. У 2006-2008 роках була ексклюзивним постачальником газу в Україну. Більшу частину перепродували "Нафтогазу", решта йшла до Європи.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко назвав засновниками "РосУкрЕнерго" Кучму і Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути