вівторок, 28 серпня 2012 07:15

Юлія Тимошенко говорила вісім хвилин

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Нардеп-”бютівець” Юрій Одарченко з гітаристом іде попереду колони опозиції 24 серпня. За ними 12 хлопців та дівчат у національних костюмах, лідери восьми опозиційних партій
Нардеп-”бютівець” Юрій Одарченко з гітаристом іде попереду колони опозиції 24 серпня. За ними 12 хлопців та дівчат у національних костюмах, лідери восьми опозиційних партій

— Слава Україні — Швидкій Галині! — кричить у мегафон Софія Звидач, 71 рік. Вона у синій футболці з написом "Я розмовляю українською мовою і хочу, щоб мої діти розмовляли українською".

Звертається до 66-річної Галини Швидкої. Вона торік 24 серпня відрізала стрічку з іменем президента Януковича з вінка, який поклали до пам'ятника Тарасові Шевченку. Жінки прийшли на Михайлівську площу 24 серпня святкувати День Незалежності. Обіймаються.

З 10.00 тут збираються люди. Багато з них у вишиванках. Стоять групами, тримають таблички з назвами областей України та районів Києва. Кількадесят прапорів "Батьківщини", Народного руху, "Свободи" і державних. За півгодини тут уже близько трьох тисяч осіб. Міліціонерів на площі 10.

Із мікроавтобуса з динаміками лунають патріотичні пісні. У натовпі прогулюється 59-річний "бютівець" Володимир Бондаренко у вишиванці. Колишній віце-прем'єр 52-річний Григорій Немиря прийшов із сином 15-річним Михайлом. На хлопцеві футболка з портретом Юлії Тимошенко.

Об 11.00 колона рушає вул. Володимирською. На чолі йдуть лідери восьми опозиційних партій і 12 хлопців та дівчат у національних костюмах, що несуть кошики з квітами. Серед них Євгенія, донька ув'язненої екс-прем'єрки Юлії Тимошенко. Вона у джинсовій куртці та кепці. Даїшники тимчасово перекривають рух. Люди скандують:

— Юлі — волю! Україні — долю!

— Это просто высший класс! Президент наш — під...рас! — гукає чоловік у камуфляжній формі. У нього майже немає зубів.

— Та замовкніть! — просять його зусібіч.

Позаду колони їде мікроавтобус. Звідти лунає українська музика. Коли наближаються до мітингу Партії регіонів на Софійській площі, харків'янин Костянтин Олійник починає грати на трубі "Мурку".

— Банду — геть! Зека — на нари! — кричать у бік Софійської.

Прихильники "Регіонів" відгороджені від проїжджої частини двома десятками великих автобусів. Опозиціонери махають кулаками до них. У тролейбусі через дорогу сидять правоохоронці.

За півгодини натовп доходить до пам'ятника Михайлові Грушевському. Лідери опозиції кладуть квіти, кланяються та прямують далі — до монумента Тарасові Шевченку, навпроти червоного корпусу Національного університету. На цей час людей уже близько 10 тис. Міліції майже немає.

Олександр Турчинов, 48 років, оголошує, що зараз буде розгорнутий найбільший в історії України прапор. Його розміри 60 на 40 м, а площа — 2400 "квадратів".

Після розгортання прапора вмикають запис аудіозвернення Юлії Тимошенко. Він триває 8 хв. Голос у неї тихий. Владу називає окупантами, мафією та просить голосувати за опозицію. Кілька жінок починають плакати. Після цього один за одним виступають опозиційні політики.

— Давайте кожен підтримувати Україну, — просить киянка Зореслава Іванко, 58 років. — Не продавайтеся за гречку.

О 13.00 мітинг завершується. Літні жінки сидять на лавах та співають українських пісень.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко говорила вісім хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути