Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2019 00:00

Воїнів АТО лікують коні

У Львові ветеранам Антите­рористичної операції на Донбасі влаштовують заняття із кіньми. Іпотерапія допомагає відновитися після поранень і покращує психоемоційний стан.

— Маємо двох коней: кобилу Болівію вестфальської породи і ваговоза Раду, — розповідає іпотерапевт 40-річна Олександра Халдогіна. — Організовуємо заняття у групах по чотири людини. Тривають 1,5 год. Повний курс — шість-вісім занять.

Коня підбираємо кожному індивідуально. Для збудженого та нервового воїна тварина має бути спокійна, врівноважена, граційна. Для бійців у стані депресії — жвавіша. Спочатку займаємося на території відпочинкового комплексу. Потім виїжджаємо до лісу, залишаємо тварину наодинці з пацієнтом. Головне не заважати. Кінь усе зробить сам.

Чоловік Олександри, 46-річний Василь Ірха — ветеран АТО. Після демобілізації допомагав на заняттях іпотерапії з дітьми.

— Після роботи із кіньми відчув полегшення, — розповідає Василь. — Минули болі в спині, депресія. Вирішили із дружиною організувати іпотерапію для бійців. Ми свідомо обираємо "тяжких" хлопців. Після полону й ампутацій. Спочатку вони приходили самі. Потім почали приводити дітей і дружин.

Олександра і Василь планують започаткувати програму реабілітації для воїнів у кількох містах України. Домовляються з іподромами на Рівненщині та в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Воїнів АТО лікують коні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути