четвер, 17 лютого 2011 07:00

Вовчі шкури продають з-під поли

Автор: фото: Дмитро Бельченко
  Володимир Борейко
Володимир Борейко

Екологи вимагають заборонити продаж вовчих шкур у Києві. Кажуть, їх незаконно реалізовують на Куренівському ринку та Андріївському узвозі.

В адміністрації ринку в телефонній розмові запевняють, що шкури в них не продаються. Ідемо на базар у п'ятницю близько 14.00. Покупців не багато. Бачимо в кінці величезного павільйона, недалеко від адміністративного приміщення, три ятки з хутряними виробами. Цікавимося вовчими шкурами в сауну. Продавець Іван насторожується.

— Осталася одна. У цьому году їх було небагато. Та якщо нада, то можна замовить, — шукає шкуру в ящику. — Така коштує 1000 гривень. Це шкура вже зрілого вовка, але ще молодого, — струшує, щоб розправилася. — Ця дешева, от шкура білого канадського — десь 10 тисяч доларів стоїть.

Коли Іван іде, підходить продавець Сергій із намету навпроти.

— Чув тобі вовчу шкуру треба. У мене зараз немає, та можеш записати номер і подзвонить заказать. Тільки скажи, що в сауну. Найкращі вовчі шкури, які забиті зараз, під час гону — вони пишні. Тільки треба добре її вичинити, а то самець має специфічний запах. Якщо вдіти таку, то собаки можуть порвати, — сміється.

Продавці розповідають, що зазвичай шкури на ринок привозять із Кіровоградської області. Там водяться степові вовки — вони менші за розмірами від звичайних, рижуваті. Шкури із Карпат більші та пишніші. Легко впізнати й вовка з Чорнобиля — у нього забарвлення сіре. Приходити за шкурами краще в будні — менше покупців та імовірності перевірок.

У третій ятці стоїть опудало вовка з грізним оскалом. На ньому цінник "10 тис. грн". Продавець Валентин Леонідович обідає. На запитання, чи є вовчі шкури, різко відповідає:

— Це ви від Борейка (Володимир Борейко — директор Київського еколого-культурного центру. — "ГПУ")?

— Для себе, — відповідаю.

— А я думав, що від нього. Приходили тут, зайнятися їм більше нічим. Причепилися, наче я їх убиваю. Стріляють вовків депутати, я лише продаю.

На території України сьогодні налічують до 1300 вовків. Щороку мисливці вбивають 500–600.

За словами Володимира Борейка, у Верховній Раді на розгляді перебуває законопроект про охорону вовків. Він уже пройшов перше читання.

Зараз ви читаєте новину «Вовчі шкури продають з-під поли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути