четвер, 24 червня 2010 06:00

Вогонь знищив 116-літню буковинську церкву

Дерев"яна Свято-Юріївська церква ХІХ ст. згоріла у четвер, 17 червня, в селищі Берегомет Вижницького району Чернівецької області. Належала громаді Української православної церкви Київського патріархату.

— Десь по четвертій ранку вогонь побачили два місцеві хлопці. Побігли, розбудили отця, зателефонували пожежникам на 101, — згадує Григорій Лиховоля, 60 років, голова церковного товариства. — Я живу за 5 хвилин ходу. Взув галоші, але коли прийшов, усе горіло. Ворота були такі гарячі, що й не підійти. Усі стояли, дивилися.

За кілька хвилин прибули місцеві пожежники, рятувальники з райцентру Вижниця та двох прилеглих сіл. Але розгорілося так, що рятувати храм було пізно.

Неподалік будівлі розташовані чотири житлові будинки та дзвіниця. На них полум"я не перекинулося.

— Церкві 116 років, це наша перлина. Вона найстаріша у селищі, та й для району вік поважний, — розповідає тутешня Алла Максим"юк. — Маємо ще одну православну церкву. Зараз довершують будувати храм російського патріархату. Мусимо чекати, доки хоча б щось відновлять. Чоловіки розібрали розвали до фундаменту. Хочуть змайструвати бодай якесь накриття, на випадок похорону.

У Берегометі кажуть, у згорілій церкві були цінний іконостас та два старовинні образи із зображенням Діви Марії й Ісуса. Донедавна Свято-Юріївська була перекрита драницями (дощечками. — "ГПУ"). Два роки тому дах покрили бляхою.

Причина пожежі поки що невідома.

— Сьогодні був у Вижниці у пожарній, питали про причини загоряння, — каже Григорій Лиховоля. — Мовляв, а що кажуть люди в селі. А люди кажуть — усе обікрали і запалили. Інших версій нема.

Храм мав завдовжки 12 м, завширшки 10 м та заввишки 6 м.

Зараз ви читаєте новину «Вогонь знищив 116-літню буковинську церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути