пʼятниця, 12 липня 2013 05:25

Водолази знайшли 58-метровий підводний човен

Радянський підводний човен типу "Щука" знайшли водолази Центру чорноморських підводних досліджень біля мису Тарханкут у Криму 4 липня. Підводний човен "Щ-216" зник у лютому-березні 1944 року під час виконання бойового завдання.

— О 9.37 ми проводили занурення телекерованого підводного апарата. Планували дослідити поле метанових фонтанів на чорноморському дні. Знімаючи їх, наштовхнулися на підводний човен. Щоб краще роздивитися, направили загін водолазів. Вони занурилися на глибину 52 метри і побачили його. Весь у травах, обріс мідіями, — розповідає Сергій Воронов, директор Чорноморського центру підводних досліджень.

Із дна 58-метровий човен підніматимуть понтоном. Експерти обговорюють, за якою технологією витягувати його на берег. Потім планують законсервувати і зробити зі "Щуки" музей військової історії.

— Якщо все вдасться, це буде єдина на планеті "Щука". Подібного човна не збереглося ні в Російській Федерації, ні в нас. У російських музеях виставляють човни, що брали участь у Другій світовій, але інших типів. Фахівці вважають, у "Щуці" пробоїна лише в одному відсіку, а решта — сухі. Всередині все, як було, — каже Воронов.

"Щука" — дизель-електричні підводні човни, які збудували у 1933-1945 роках. Усього спорудили і передали флоту 86 штук шести серій.

"Щ-216" — один із 16 зниклих радянських підводних човнів, за даними державних архівних фондів. Судно потонуло через глибинну бомбу, що влучила в нього. 47 осіб екіпажу загинули. Експерти припускають: на човні збереглися не лише їхні особисті речі, а й останки.

Анатолій Могильов, голова Ради Міністрів Криму, доручив розшукати родичів членів екіпажу й перепоховати останки загиблих воїнів до 70-річчя Дня Перемоги.

Зараз ви читаєте новину «Водолази знайшли 58-метровий підводний човен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути