вівторок, 24 січня 2012 05:45

Влада не готова розслідувати справу Ґонґадзе до кінця

Апеляційний суд Києва в п'ятницю підтвердив рішення Печерського райсуду про те, що кримінальну справу проти екс-президента Леоніда Кучми щодо вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе порушили безпідставно.

— Це означає, що теперішня влада відступила від Кучми, — зазначає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 56 років. — Вона не змогла його подолати і залишає в спокої. Команда Януковича сьогодні знесилена, щоб вести війну на всіх фронтах. Вона програє у всіх напрямах, тому вирішила зосередитися тільки на справах Тимошенко, Луценка та "помаранчевих", а не виясняти стосунки з командою Кучми. І хоч заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що це ще не означає, що Кучма може бути спокійним, це просто гарна міна при поганій грі.

А може, справа проти Кучми була порушена для того, щоб відволікти увагу від пошуку тих, хто реалізовував цю спецоперацію проти України?

— Ніякої особливої мети в порушенні кримінальної справи проти екс-президента не було. Його хотіли трохи потримати на гачку і показати, що переслідують не тільки опозицію. Однак влада не готова розслідувати до кінця справу Ґонґадзе і дати їй судову перспективу. Бо це не в її інтересах.

Мати зниклого журналіста вважає, що закриття справи проти Кучми — правильний крок, бо вона не впевнена в тому, що "таращанське тіло" належить її синові. Чи продовжать слідство?

— До справи Ґонґадзе все одно доведеться повернутися, щоб поставити в ній усі крапки. Адже вона залишається недорозслідуваною. Раз мати таке говорить, значить, справу не можна відправляти в архів. Рішення Апеляційного суду означає виправдання Кучми, але не закриття справи Ґонґадзе. Слідчим усе одно доведеться шукати справжніх замовників убивства журналіста. Але не за цієї влади, цієї прокуратури і цієї правоохоронної системи. Це одна з ключових справ початку ХХІ століття в Україні. У ній — витоки політичних, соціальних та історичних процесів. Це джерело залишається недооціненим і недовизначеним.

Зараз ви читаєте новину «Влада не готова розслідувати справу Ґонґадзе до кінця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути