четвер, 23 серпня 2007 07:06

Визначили "Сім чудес України"

Автор: фото: УНІАН
  Національний заповідник ”Острів Хортиця” в Запоріжжі ввійшов до сімки чудес України. Під час інтернет-опитування за нього віддали найбільше голосів — 26 011
Національний заповідник ”Острів Хортиця” в Запоріжжі ввійшов до сімки чудес України. Під час інтернет-опитування за нього віддали найбільше голосів — 26 011

У вівторок у столичному заповіднику "Софія Київська" оголосили переможців акції "Сім чудес України". Обійшлося без призових місць — першу сімку назвали в алфавітному порядку.

— Грошових призів не буде, бо у нас жодного спонсора немає, — каже один із членів оргкомітету Олександр Бригинець. — Та це й до кращого. Потім казали би, що половину забрали організатори.

Акція стартувала в березні цього року. На звання одного з семи чудес претендувало 100 пам"яток з усіх областей. Із них обрали 21 претендента. Переможців визначали за результатами інтернет-голосування та висновками експертів з історії, культури, туроператорів, керівників державних інституцій, які опікуються розвитком туризму.

— Дуже важливо, щоб культурна пам"ятка мала якесь історичне значення для України. От наприклад, за інтернет-голосуванням перше місце посідає "Хортиця". Але половина з тих, хто голосував, там ніколи не були. Просто знають, що це колишня козацька столиця, — пояснює Олександр Бригинець.

Перший серед переможців в алфавітному списку — Національний історико-архітектурний заповідник "Кам"янець", що в Кам"янці-Подільському на Хмельниччині. За інтерактивним голосуванням він був на третьому місці. Експерти віддали йому п"яте.

Далі розташувалася Києво-Печерська лавра. В експертів ця пам"ятка на першому місці. В інтернет-голосуванні — на четвертому. Національний дендрологічний парк "Софіївка" в Умані на Черкащині в Інтернеті був другим. У експертів він на третьому місці.

— Ми знали, що потрапимо в сімку. Було би дивно, якби не ввійшли, — каже директор парку Іван Косенко, 66 років.

Він скаржиться, що в парку немає належної охорони — всього два чоловіки. Через це постійно крадуть квіти, б"ють скульптури:

— От, наприклад, нещодавно поляки подарували нам такі квіти, як хвости. Їх було п"ятдесят штук. Через кілька днів три зникло. І таке постійно.

За алфавітом заповідник "Софія Київська" — четвертий переможець. За ним ідуть "Херсонес Таврійський", що в Севастополі, та Державний історико-архітектурний заповідник "Хотинська фортеця", що в місті Хотині на Буковині. Останній у списку — Національний заповідник — "Острів "Хортиця" в Запоріжжі. За інтернет-голосуванням він до кінця тримав лідерство і набрав 26 011 голосів. Експерти віддали йому сьоме місце.

Номінантам вручили статуетки у вигляді карти України з написом "Сім чудес України".

— За підсумками акції видамо путівники, буклети, відео- та радіоматеріали про 21 заповідник, які претендували на звання "Сім чудес України", — підсумовує організатор акції колишній віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко. — І вже сьогодні я оголошую наступну всеукраїнську акцію: "Сім природних див України". Думаю, що восени вона стартуватиме.

Зараз ви читаєте новину «Визначили "Сім чудес України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути