Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2010 06:17

Вірші читатимуть до третьої ночі

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Учасники Форуму видавців виставляють стелажі на другому поверсі львівського Палацу мистецтв у середу, за день до відкриття книжкової виставки. На ній представлять свою продукцію 600 українських і закордонних видавництв
Учасники Форуму видавців виставляють стелажі на другому поверсі львівського Палацу мистецтв у середу, за день до відкриття книжкової виставки. На ній представлять свою продукцію 600 українських і закордонних видавництв

Понад 600 українських та іноземних видавництв виставили свою продукцію у Палаці мистецтв у Львові. Там із 15 по 19 вересня відбувається 17-й Форум видавців.

— Удалося збільшити кількість залів, у яких проходитимуть заходи, — каже Олександра Коваль, 52 роки, президент Форуму. — У філармонії проведуть творчі вечори Оксани Забужко та Юрія Андруховича. А в бібліотеці університету імені Франка — дійства бібліотечного форуму і літературного фестивалю.

Запросили 17 спеціальних гостей, зокрема редактора відділу культури варшавської "Ґазети виборчої" Кшиштофа Варгу, американського бізнесмена українського походження Адріана Сливоцького, німецьку письменницю Терезію Мору, московського банкіра, уродженця Львова Михайла Фрідмана.

Форум відвідують 60 тис. людей.


Куди піти?

Галина Вдовиченко, 51 рік, письменниця, Львів:

— У четвер раджу відвідати книгарню "Є". О 14.00 там буде презентація роману поляка Марека Краєвського.

У п"ятницю о 17.00 можна піти в театр імені Леся Курбаса на зустріч із Янушем Леоном Вишневським. Хочу подивитися, наскільки правильна моя думка про нього, яка склалася після прочитання книжок. Чомусь думаю, що це самотній сумний чоловік, замкнутий в собі. А через годину в галереї "Коралі" розпочнеться зустріч з Люко Дашвар. За три останні роки загальний тираж її книжок сягнув 110 тисяч примірників. Це український рекорд.

Субота насичена зустрічами з поетами. Раджу побувати на творчому вечорі "Жіноча поезія: форевер!" о 19.30 у театрі "Воскресіння". Виступатимуть Маріанна Кіяновська, Оксана Луцишина і Мар"яна Савка. Супроводжуватиме читання жива музика — гобой і саксофон. А о 22.00 у філармонії розпочнеться "Ніч поезії і музики нон-стоп". Торік пропустила цей захід, потім шкодувала. Запрошено Олега Лишегу, Олександра Ірванця, Наталку Білоцерківець. Читатимуть вірші до третьої ночі.


Віталій та Дмитро Капранови, 43 роки, письменники й видавці, Київ:

— У видавництві "Наш час" вийшла шикарна серія з п"яти книжок "Українська мілітарна історія". Автори дуже ретельно вишукували матеріали. Їздили на фестивалі історичної реконструкції по цілій Європі. Фотографували людей у військових одностроях різних часів. Там є все — від зброї до одягу, побуту.

Завжди цікаво почитати новинки від Марії Матіос. Видавництво "Піраміда" презентує дві її книжки. Зокрема, "Солодку Дарусю" в перекладі російською.

Ми перевидали свій "Кобзар-2000". Там є і старі розділи, й нові, й чотири частини, дописані цього року. Ще одна новинка — "Щоденник сотника Устима" Валерія Бобровича. Це спогади бійця УНСО, який воював в Абхазії та Грузії. Рідкісний жанр — українська військова мемуаристика.

"Нора-друк" випустила "Елегантну їжачиху" Мюріель Барбері — про мешканців будинку в багатому районі сучасного Парижа.

Найцікавіша новинка від "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га" — "Таємниця козацького скарбу" Андрія Кокотюхи. Це продовження хрестоматійного твору Всеволода Нестайка "Тореадори з Васюківки" — зі знайомими персонажами та новими пригодами.


Де поїсти й переночувати?

Петро Мацук, 39 років, екскурсовод, Львів:

— Найкраще йти обідати в "Пузату хату" на Січових Стрільців. Це через вулицю від Палацу мистецтв, де проходитиме Форум. Киянам раджу зайти у ресторан "Прага" на Гнатюка. Там просто смішні для них ціни. Салат — до 25 гривень, борщ — 20, вареники власного виробництва — 25 гривень. Якщо захочете похапцем перекусити — зайдіть на хот-доги на початку вулиці Дудаєва. Там вони дуже смачні.

У міськраді, на першому поверсі у туристичному центрі, безкоштовно дадуть карту міста. У ній зазначені театри, музеї, туалети, готелі.

Із житлом важче. Готелі дорогі й можуть бути заброньовані. А хостели і квартири подобово можна винайняти лише через інтернет.

Зараз ви читаєте новину «Вірші читатимуть до третьої ночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути