Ексклюзиви
середа, 26 квітня 2006 17:29

Вірмени відзначили річницю геноциду

24 квітня минув 91 рік з часу масового знищення вірмен-християн у Туреччині. За даними істориків, тоді загинуло близько 1,5 млн вірменських чоловіків, жінок і дітей.

— День пам"яті геноциду провели у всіх містах України, де живуть вірменські громади, — розповів "ГПУ" 59-річний владика Григоріс, глава Української єпархії Вірменської апостольської церкви. — Це в Криму, на півдні, сході, заході України. Відслужили молебні, виступали чиновники, історики.

В Одесі з нагоди відзначення пам"яті геноциду місцеві вірмени провели автомобільний пробіг. Більше сотні автомобілів з вірменськими прапорами проїхало вулицями Одеси. Водії зупинялися і роздавали перехожим буклети з інформацією про геноцид.

— Українська влада офіційно не визнала факту геноциду, — каже владика Григоріс. — Але багато українців знають і поважають цю дату. Обов"язково прийде час, коли Україна визнає геноцид.

Усього в державі, за даними вірменської общини в Україні, проживає до 500 тисяч вірмен, третина з яких є громадянами України.

Знищувати вірмен почали в лютому 1915 року і продовжували до 1923-го. Тільки 24 квітня 1915 року в Стамбулі націоналістична партія младотурків арештувала сотні визначних вірмен. Згодом їх відправили до таборів, де утримували в нелюдських умовах, багатьох одразу розстріляли. Таким чином младотурки хотіли очистити Османську імперію від нетурецького населення.

Зараз ви читаєте новину «Вірмени відзначили річницю геноциду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути