Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2018 07:05

Винищувач розбився під час навчань

16 жовтня поблизу села Пагурці Хмільницького району на Вінниччині під час тренувального польоту розбився винищувач Су-27.

На борту перебували командир екіпажу 47-річний Іван Петренко та американський пілот Сет Нерінг, 44 роки. Обоє загинули. Один із чоловіків встиг катапультуватися, але парашут не розкрився, говорять очевидці.

— Спочатку літак піднявся в небо і виконував різні фігури. В останні хвилини опустився низько над хатами і різко полетів у бік від села, — розповідають жителі Пагурців.

Винищувач упав за кілометр від села в ярок. Селяни чули вибух, бачили чорний дим. На місці трагедії лишилася яма і шматок корпусу машини.

— Літак упродовж дня виконував польотні завдання, проблем не виникало. Потім зник із радарів. Із пілотами пропав зв'язок, — каже 30-річний Дмитро Струтинський, виконувач обов'язків керівника прес-центру Командування повітряних сил України. — Перед падінням про несправність чи небезпеку вони не повідомляли. Літак був справним. Обидва льотчики були досвідченими. Наш був пілотом першого класу. Добре знав англійську. Чекаємо на оцінку експертів, які працюють на місці катастрофи. Про її причини можна буде говорити, коли розшифруємо "чорні скриньки".

Полковник Іван Петренко родом із райцентру Умань на Черкащині. Був заступником командира Повітряного командування "Схід" із авіації. Мав 25-річний льотний стаж. У 2014–2015 роках захищав повітряний простір країни в зоні бойових дій на Донбасі.

— Прослужили з ним майже два роки. Вимогливий, справедливий офіцер. Спеціаліст високого класу, — розповідає полковник Віталій Оніщенко, заступник командира Повітряного командування "Схід" з морально-психологічного забезпечення. — Ніколи не скаржився, попри те, що військова служба передбачає частий відрив від родини.

У полковника лишилися дружина і донька.

Американець Сет Нерінг був у ­званні підполковник. Входив до складу ­144-ї ­ескадрильї Повітряних сил Національної гвардії штату Каліфорнія. Льотчик із 20-річним стажем.

Літак Су-27 виконував тренувальний політ у рамках спільних навчань України і країн НАТО "Чисте небо-2018". Стартували 8 жовтня. У них беруть участь приблизно 700 військових. Це наймасштабніші авіаційні навчання в історії України.

Зараз ви читаєте новину «Винищувач розбився під час навчань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути