середа, 07 липня 2010 05:45

Віктор Скопенко помер від раку

Автор: фото з сайта www.vpsh.kiev.ua
  Позаторік Віктора Скопенка відправили на пенсію. Перед цим він 23 роки очолював Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Позаторік Віктора Скопенка відправили на пенсію. Перед цим він 23 роки очолював Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Сьогодні на Байковому кладовищі поховають колишнього ректора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Віктора Скопенка. Він помер 5 липня на 75-му році життя від раку.

— Я знав Віктора дуже добре, — каже ректор Національного університету будівництва й архітектури Анатолій Тугай, 72 роки. — Він завжди був об"єктивним та незалежним у своїх рішеннях. Дуже хотів відкрити в Московському університеті імені Ломоносова філіал Київського університету. Планував, що там викладатимуть українською мовою. Навіть домовився з ректором, але щось не склалося.

Віктор Скопенко був доктором хімічних наук, професором, академіком НАНУ, почесним доктором Ягелонського, Братиславського, Московського, Чернівецького та Таврійського університетів. Написав близько 400 наукових робіт. Ректором став 1985-го.

Позаторік Віктора Скопенка відправили на пенсію.

Засоби масової інформації писали, що він передав під комерційну забудову 36,77 га університетських земель. У січні 2006-го за кошти з фонду вузу придбав собі авто Nissan Murano за 312 тис. грн. У цей час студенти почали влаштовувати громадські акції. 11 квітня 2008-го тодішній президент Віктор Ющенко скасував указ про призначення Віктора Скопенка ректором. За місяць змінив формулювання — звільнив його з посади у зв"язку з виходом на пенсію.

Коштом вузу придбав собі авто за 312 тисяч гривень

— Ющенко звільнив його дуже несподівано, це сталося на вченій раді, — розповідає екс-нардеп Борис Беcпалий, 57 років. — Це рішення пов"язували з політикою. (1999-го Віктор Скопенко підтримував Леоніда Кучму, 2004-го — Віктора Януковича. — "ГПУ"). Але, думаю, це було просто самодурством Ющенка. Віктор Васильович ніколи не говорив про свої політичні вподобання у стінах університету, не поширював агітаційних листівок. На вихідних опечатував принтери, щоб ніхто нічого не міг друкувати. 2002-го його обрали депутатом Верховної Ради за списком блоку "За єдину Україну!". Він відмовився від мандата, бо не міг залишити посаду ректора.

Скопенко також займався викладацькою роботою.

— Студенти дуже любили його, — каже проректор університету ім. Шевченка 61-річний Анатолій Бех. — Одна дівчинка з Одеси приїхала здавати екзамени. Для зарахування їй не вистачило кількох балів. Її мати записалася на прийом до Віктора Васильовича. Розповіла, що працює вчителькою молодших класів і виховує двох доньок. Сказала, що її зарплати не вистачить, щоб донька вчилася за контрактом. Скопенко зарахував дівчину на навчання. За час перебування на посаді ректора Скопенко купив у Бахчисараї базу відпочинку. Звичайні люди там платили 600 гривень за день. А викладачі й студенти — 100 гривень за тиждень.

Вільно володів німецькою мовою, викладав у німецьких університетах. Розводив голубів. Раз на місяць виїжджав рибалити. Дружина Валентина — хімік, на пенсії. Має сина В"ячеслава, 43 роки, — він фахівець із міжнародного права. 50-річна донька Олена — біохімік.

У середу Віктора Скопенка поховають на Байковому кладовищі. Прощання відбудеться з 10.00 до 12.00 у великому конференц-залі Національної академії наук на вул. Володимирській, 55.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Скопенко помер від раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути