Ексклюзиви
четвер, 28 січня 2021 06:55

"Віка місяць побула дома й пішла воювати за Україну"

Ветерана війни заарештували за посібництво бойовикам

19 січня в Києві поліцейські затримали ветеранку війни 30-річну Вікторію Котеленець. Схопили в приміщенні Міністерства ветеранів, куди жінка прийшла отримати посвідчення учасника бойових дій.

Вікторія родом із Донецька. До 2015 року жила там. Поліцейські підозрюють, що 2014-го допомагала бойовикам, конвоювала українських полонених на так званому параді 24 серпня. Котеленець же переконує, що ніколи не допомагала окупантам. Навпаки, підтримувала українських військових. З листопада 2015-го по 2017 рік сама воювала у складі Добровольчого українського корпусу "Правий сектор". Мала позивний "Фортуна".

"Парад полонених" відбувся на День незалежності України 24 серпня 2014 року в центрі Донецька. Кілька десятків українських воїнів провели центром міста під конвоєм. На одній із світлин видно білявку з гвинтівкою, яка охороняє колону. Слідчі упевнені, що то — Вікторія. Портретна експертиза Криміналістичного центру МВС довела, що "особа на параді полонених" і Вікторія Котеленець — це одна й та сама людина.

У 2015–2016 роках СБУ перевіряла Вікторію Котеленець щодо причетності до діяльності найманців. Доказів не виявили.

— Її підозрюють в участі в незаконному збройному формуванні та жорстокому поводженні з військовополоненими, — розповідає адвокат "Фортуни" Віктор Цокур. — Вікторії загрожує до 12 років в'язниці. Її арештували без права застави до 20 березня.

Докази слідчі збирали з розповідей свідків — колишніх військових, яких вели на параді.

— Свідки кажуть, що колону супроводжувала білявка років 30–35. Вікторії на той момент було 23, але поліцейських це не переконало в її непричетності, — говорить Віктор Цокур.

Мати Вікторії Наталія Воронцова розповідає, що з липня по листопад 2014 року донька перебувала в Росії.

— Як повернулась, одразу почала співпрацювати з "Правим сектором", — каже Наталія Воронцова. — Добровольці допомогли їй виїхати з Донецька з сином. Після цього Вікторія місяць побула вдома й пішла воювати.

— Знаю Вікторію з весни 2015-го, коли вона прийшла в наш підрозділ, — говорить боєць "Правого сектора" Олена Білозерська. — Жінка на фото з полоненими має довге світле волосся, справді схожа на теперішню Вікторію. Але Віка показала свої фото влітку 2014-го. Вона там має темне коротке волосся. За місяць до параду таке його не відростиш.

Чоловік Вікторії Анатолій Котеленець — лейтенант Збройних сил України. Виховують 11-річного сина й доньку, якій 1 рік і 4 місяці. Живуть у Костянтинівці Донецької області.

У базі сайта "Миротворець" є дані, що українських полонених конвоювала донеччанка 38-річна Ольга Сухова.

Повідомили, що дізналися про це за допомогою тестової версії нової системи розпізнавання облич "Нейродендіграф". Порівняли фото Сухової й Вікторії Котеленець. Програма показала подібність 0%.

Зараз ви читаєте новину «"Віка місяць побула дома й пішла воювати за Україну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути