вівторок, 14 травня 2013 00:15

Війна в Сирії може тривати ще дуже довго

Автор: фото з сайта www.day.kiev.ua
  Ігор Семиволос: ”Усе може тліти ще дуже довго. Це зашморг, що затягується”
Ігор Семиволос: ”Усе може тліти ще дуже довго. Це зашморг, що затягується”

У Туреччині у прикордонному із Сирією місті Рейханли вибухнули дві бомби, закладені в авто. Загинули 46 осіб. Уряд країни звинуватив у організації теракту сирійську владу. У лютому від вибуху поблизу цього ж міста загинули 17 людей і були поранено 30.

— Єдиної версії нема, бо бракує точної інформації, — коментує експерт Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, 47 років. — Цікавіше не те, хто це організував, а до чого цей теракт призведе.

Як може Туреччина відреагувати?

— Турки не робитимуть якоїсь великої військової акції у відповідь. Бо будь-який агресивний крок Анкари зіпсує її імідж серед арабських країн. Скоріш за все, Туреччина ще більше підтримуватиме опозицію нинішній сирійській владі: фінансуватиме її, постачатиме зброю, воюватиме з Башаром Асадом (президентом Сирії. — "ГПУ") руками повстанців.

Понад два роки в Сирії триває громадянська війна. Коли це може скінчитися?

— Кожна зі сторін воліє виграти, а не йти на перемовини. На тлі цього відбувається справжня трагедія для мирного населення. З кожним етапом насильства стає більше. Кожна зі сторін в очах іншої втрачає будь-яку людську подобу. Ворогуючі табори вже не можуть жити разом на одній території.

Які витоки цього конфлікту?

— У Сирії більшість населення — араби-суніти. Але правлячий клас — алавіти. Одні й другі мусульмани, але різних течій. Суніти були обурені панівним становищем іншої релігійної групи. Вони довгий час були селянами, але після урбанізації другої половини ХХ століття почали жити в містах. Суніти вважали себе обмеженими в доступі до ресурсів, заходилися протестувати на вулицях. Проти них кинули армію, й почався конфлікт, який триває досі.

Сунітів більшість, але вони дуже розрізнені. Найактивніші, ісламісти, виявилися більш ефективні за умов війни, нав'язують свій порядок денний.

Ісламісти там не лише суніти?

— Так, ситуація заплутана. Алавітів підтримують мусульмани-шиїти з "Хезболли" (ліванська шиїтська організація і політична партія, поділена на військову та громадсько-політичну частини. — "ГПУ"). Їх підтримує Іран, бо алавіти ближчі до них, ніж суніти з опозиції. А сунітів підтримує палестинський ХАМАС, пов'язаний з "Аль-Каїдою". Це вічний конфлікт між двома гілками ісламу — шиїтами та сунітами.

Чим усе завершиться?

— Дуже багато залежить від того, наскільки втримається силова вертикаль сирійської влади. Якщо з неї витягти декілька ланок, все впаде, як картковий будиночок. Досі сирійській владі вдається її втримувати, насамперед через те, що цей конфлікт етно-релігійний. Якщо влада його програє, проти алавітів почнуть геноцид. Це змушує їх підтримувати Асада, — іншого виходу просто нема.

Іноземна інтервенція малоймовірна. Туреччина не хоче сваритися з арабами. США тільки-но вийшли з Іраку. Євросоюзу і своїх проблем вистачає. Отже усе може тліти ще дуже довго. Це зашморг, що затягується.

Зараз ви читаєте новину «Війна в Сирії може тривати ще дуже довго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути