Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 07:51

Відновлюють польоти до Туреччини та Єгипту

У липні зросте прожитковий мінімум і мінімальна пенсія, подорожчає доставка газу, збільшаться штрафи за водіння автомобіля в нетверезому стані. Відновляться польоти на курорти в Туреччину та Єгипет.

Із 1 числа в Національній поліції досудове розслідування кримінальних проступків ведуть дізнавачі. Працюють зі справами, пов'язаними із шахрайством, заподіянням легких тілесних ушкоджень, крадіжками, незаконним поводженням із наркотиками без мети збуту. Раніше такі справи вели слідчі.

— Ініціатива хороша, але чи матиме результат — буде видно за місяць, — говорить адвокат Сергій Старенький, 46 років. — Ряд проступків розслідуватимуть і передаватимуть до суду за спрощеною схемою. Наприклад, сталася крадіжка в магазині. Є запис порушення на відеокамеру і людину зловили. В такому разі вже не потрібно викликати слідчо-оперативну групу, щоб скласти протокол і опитати двох свідків. Справу беруть дізнавачі. У разі зізнання затриманого передають її до суду.

Нововведення розвантажить слідчих і дасть їм змогу сконцентруватися на серйозніших злочинах. Однак ризики є, бо для поліцейських ініціатива незвична і вони не зовсім готові. Не слід виключати ймовірність зловживань та ігнорування. Можуть бути випадки, коли на гальмах спускаються важчі злочини.

На 91 грн зріс прожитковий мінімум на одну особу із 1 липня — до 2118 грн. Для працездатних становить 2197 грн. Для людей, які втратили можливість заробляти — 1712 грн, замість 1638 грн.

Одиноким батькам, які виховують дітей до 6 років, відтепер платитимуть по 1859 грн щомісяця — на 80 грн більше, ніж раніше. На виховання неповнолітніх від 6 до 18 років нараховуватимуть на 100 грн більше — 2318 грн.

Зросте допомога на дітей, над якими встановлена опіка чи піклування. На виховання неповнолітніх до 6 років платитимуть по 4647,5 грн. Від 6 до 18 років — 5795 грн.

Мінімальна пенсія збільшиться із 1638 грн до 1712 грн.

Із 1 липня в деяких областях зросли тарифи на доставку газу. На 22% більше платитимуть користувачі "Мелітопольгазу", на 21% — "Одесагазу", на 17% — "Уманьгазу". У компаніях "Гадячгаз" і "Запоріжгаз" тариф підняли на 16 і 15 процентів відповідно.

Українці отримали право самостійно обирати постачальника блакитного палива.

— Споживач, який, наприклад, живе на Житомирщині, але хоче обрати постачальника з Вінницької області, зможе це зробити. Для цього новій компанії слід відправити заяву про приєднання та документи, що ідентифікують особу, — каже голова "Газопостачальної компанії "Нафтогаз України" 41-річний Максим Рабінович. — Після вже новий постачальник має владнати всі формальності — з угодами та старим надавачем послуги.

Це вигідно тим, хто хоче змінити ціну на газ. Вона різниться по регіонах. Постачальника можна змінювати щомісяця.

Штрафи за водіння машини в нетверезому стані зросли із 1 липня. Замість 10,2 тис. грн відтепер становлять від 17–34 тис. грн. За повторне порушення стягуватимуть 51 тис. грн і позбавлятимуть прав на термін від двох до трьох років.

Шофер отримає судимість, яку внесуть до електронної бази Національної поліції. Запис про кримінальне порушення додаватимуть у довідки, які водій у подальшому замовлятиме в правоохоронних органах.

Кримінальна відповідальність настане і за керування автомобілем під наркотиками чи лікарськими препаратами, що знижують увагу чи швидкість реакції. Шофера можуть визнати винним, якщо відмовиться проходити огляд на сп'яніння або дозволить нетверезій людині керувати своєю машиною.

Процедура зміни виборчої адреси стартувала 1 липня. Дозволяє не за місцем прописки проголосувати на місцевих виборах восени.

Потрібно до 9 вересня прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем фактичного проживання із паспортом та одним із документів, що підтверджує право на мешкання за новою адресою — договором оренди житла, угодою про здійснення нагляду за людиною, яка там зареєстрована, посвідченням внутрішньо переміщеної особи, свідоцтвом про шлюб із господарем оселі. Підприємці мають надати документи, що підтверджують їхню діяльність не за місцем прописки.

У Держреєстрі слід написати заяву про зміну місця голосування. Упродовж 15 днів рішення мають прийняти. Про нього заявника повідомлять у відділенні або поштою на звичайну чи електронну адресу. Після цього слід перевірити себе у списку виборців. Оновлена інформація має бути в особистому кабінеті на сайті ДРВ. Там потрібно додатково увести персональні дані та код, що прийде на електронну пошту. Буде вказана адреса нової дільниці для голосування.

Зараз ви читаєте новину «Відновлюють польоти до Туреччини та Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути