вівторок, 23 березня 2010 08:24

Видали каталог викрадених культурних цінностей

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Заступник міністра культури Владислав Корнієнко демонструє у четвер в столичному музеї ”Духовні скарби України” — каталог викрадених музейних експонатів. Позаду, на стіні, ліворуч — ікона ”Спас на троні”, XVIII століття, та ”Три царі з дарами Ісусу”, дато
Заступник міністра культури Владислав Корнієнко демонструє у четвер в столичному музеї ”Духовні скарби України” — каталог викрадених музейних експонатів. Позаду, на стіні, ліворуч — ікона ”Спас на троні”, XVIII століття, та ”Три царі з дарами Ісусу”, дато

У столичному музеї "Духовні скарби України" минулого четверга презентували щойно надрукований каталог викрадених у країні культурних цінностей. У ньому перелік експонатів, поцуплених із державних музеїв, заповідників, установ і приватних колекцій за 10 років, із 1999-го по 2009-й. Перший список випустили 1998 року.

— Каталог — не повний. Не всі приватні колекціонери надали інформацію про викрадені в них цінності, — каже Юрій Савчук, 44 роки, голова Держслужби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон. Каже, інформацію збирали близько року.

Видання має 136 сторінок, містить дев"ять розділів. У ньому — перелік викрадених архівних документів, фотографій, зброї, музичних інструментів, ваз, годинників, глечиків. Є розділи про вкрадені монети, жетони, банкноти, скульптури, ікони, також предмети живопису, графіки і навіть прапори. У каталозі — більш як тисяча експонатів.

Перший заступник міністра культури й туризму Владислав Корнієнко, 46 років, заявляє, що кількість крадіжок із музеїв збільшилася:

— Перше видання каталогу містило 106 робіт, які викрали з 23 музеїв різних форм власності з 1984-го по 1998-й. У другому каталозі вкрадених цінностей удесятеро більше. Понесли збитки 55 музеїв.

Видання не продаватимуть, його надіслали всім бібліотекам. Передадуть також митникам, міліції, прикордонникам, дипломатам.

— Той, хто на чорному ринку торгував краденими культурними цінностями, тепер цю річ уже не продасть. Усі знатимуть, що вона крадена, і не куплять, — каже меценат і директор музею "Духовні скарби України" Ігор Понамарчук, 55 років. Він виділив гроші на видання каталогу.

Найціннішою картиною з переліку назвали "Узяття Христа під варту, або Цілунок Іуди" Мікеланджело Мерізі да Караваджо, італійського художника епохи бароко. Картину вкрали з Одеського музею західного і східного мистецтва 31 липня 2008-го.

Зі слів Юрія Савчука, після випуску першого каталогу, в Німеччині знайшли поцуплену в Україні ікону ХVІ ст. "В"їзд Христа в Єрусалим". Німці віддали її. Кілька вкрадених полотен повернули також Полтавському художньому музею.

Зараз ви читаєте новину «Видали каталог викрадених культурних цінностей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути