пʼятниця, 22 квітня 2011 04:45

Від сорту Повінь гинуть колорадські жуки

В Інституті картоплярства в селищі Немішаєве на Київщині виводять нові сорти бульби. Завідувач відділу селекції 74-річний Андрій Осипчук хвалить сорт Глазурна. Його отримали 2010-го, він найновіший.

— Ця картопля дуже смачна. Нагадує Світанок київський, — говорить.

Уся картопля з часом вироджується і дає невеликий врожай. На Поліссі та в Карпатах посадкову бульбу слід міняти що п'ять років. У лісостепу — через три-чотири роки. На півдні, починаючи з Дніпропетровщини, — що два роки.

— На півдні добре родить Скарбниця — 500 центнерів із гектара. Цей сорт стійкий до хвороб. Виводили його з таким розрахунком, щоб жителі цього регіону могли збирати врожай двічі на рік. Саджати її потрібно на початку квітня, до 20 червня — викопувати. Обробити стимуляторами росту і ще раз посадити. Восени зібрати другий урожай.

Середньопізні сорти бажано посадити до першого травня. На урожай впливає не сорт, а категорія посадкового матеріалу. На насіння слід обирати елітний.

— Не купуйте бульбу з рук. Навіть якщо вона має багато вічок, доброго врожаю не буде. Бо картопля може бути вироджена. Краще придбати в насінницьких господарствах та селекційних установах, де її розводять. Важливо також, у якому регіоні купувати. Якщо привезли з Дніпропетровщини, а посадили на Чернігівщині, гарного врожаю не отримаєте.

Світанок київський та Повінь — сорти, стійкі до жука, створені у природних умовах, без генної інженерії. Вони діють на колорадських жуків як антибіотики. Коли ті її наїдяться, то гине частина личинок.

Для посадки Осипчук також радить новий середньоранній сорт Оберіг. Він смачний і стійкий до хвороб. Поліське джерело — середньопізній сорт, що добре зберігається.

Андрій Осипчук каже, офіційно сортів генетично модифікованої картоплі в Україні немає.

— П'ять років тому американська фірма "Монсанто" завезла на Черкащину картоплю з ГМО. В Україні її продавати не дозволили, бо містила шкідливий білок. Вона проходила в нас випробування: жук наїдався і здихав. Але ймовірно, доки та картопля була в Україні, люди частину розтягли. Деякі підприємці навмисне кажуть, що в них генетично модифіковані сорти, які не їсть жук.

3400 сортів картоплі існують у світі. В Україні зареєстровано понад 100. Картопля — єдина культура, яку в нас вирощують переважно у приватному секторі. На городи припадають 98% посадки.

Восьме місце у світі посідає Україна з вирощування картоплі. Попереду Китай, Росія, Індія, США, Польща, Німеччина, Білорусь.

"Американці ховали в кишені брудну бульбу"

Вінничанка 61-річна Людмила Середа у валізі серед одягу привезла з Америки дві картоплини — білу та рожеву. Кожна важить 1,5 кг. Купила в супермаркеті.

— Розрізала їх, проростила і висадила в парнику. З кожної зібрала відро, але картоплини були вже наполовину менші, — розказує. — У червні зібране насіння висадила в ґрунт. Американська картопля стала дрібніша. Але врожайність і смак збереглися. З двох із половиною соток збираю два мішки насіннєвої й чотири мішки на їжу.

Людмила Середа влітку приймала вдома делегацію зі Штатів. Каже, їх наша картопля теж дуже цікавить:

— Заходжу на кухню, бачу, американці ховають у кишені піджаків брудну бульбу. Я їх пригощала відвареною молодою картоплею з часником і шкварками. То вони подумали, що це я такий спеціальний сорт виводжу.

Мирослава МИГИДЮК

 

Зараз ви читаєте новину «Від сорту Повінь гинуть колорадські жуки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути