вівторок, 03 листопада 2009 07:40

"Ви знаєте, що він 800 гривень коштує?"

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Черга до аптеки на вулиці Руській у Тернополі у п’ятницю після обіду починалася з вулиці
Черга до аптеки на вулиці Руській у Тернополі у п’ятницю після обіду починалася з вулиці

У неділю в Києві в аптеці на вул. Іскрівській черга із 13 людей, працюють три каси. Покупці нервують, бо закінчуються потрібні препарати. Провізори бігають, натикаються один на одного.

— Покупці запасаються амізоном і арбідолом, вітамінами та настоєм ехінацеї, що стимулюють імунітет, — каже завідувачка Ірина Григор"єва. — Запитують про марлеві пов"язки та бинт.

В аптеці на вул. Пітерській у черзі п"ятеро людей, працює одна каса.

— Це ж у голову не вкладається! Ліки ще дорожчі стали, — обурюється пенсіонерка Галина Потапенко.

На вул. Єреванській аптека порожня. Противірусних препаратів немає. Заходить Марина Лаптєва. Каже:

— Мене нервують люди у пов"язках. Їх можна носити дві години, якщо більше — ця маска вже стає рознощиком бактерій. Не розумію цієї паніки. Беруть білети, тікають кудись. Наївні, думають, що там це їх не дістане.

У центрі Києва на вул. Хрещатик в аптеках у торговельному центрі "Глобус" і в ЦУМі немає ні відвідувачів, ні препаратів. На пл. Льва Толстого в аптечному супермаркеті черга. Марлевих пов"язок немає, противірусні ліки продають.

— Зайшов в аптеку, щоб на ситуацію подивитися, — каже 67-річний Борис Олійник. — Лікам не довіряю, стараюся зміцнювати організм цибулею, часником, морквою, гарбузом.

У гомеопатичній аптеці на вул. Гоголівській пенсіонерка запитує провізора:

— Марлеві пов"язки?

— Нема.

— Амізон?

— Нема.

— Арбідол?

— Нема.

— Таміфлю?

— А ви знаєте, що він 800 гривень коштує?

— Я візьму!

— Нема.

Касири на кожного клієнта витрачають близько 3 хв. Покупці залишають в аптеці в середньому від 300 до 400 грн.



У черзі відстояли 20 хвилин


Киянин Андрій Берун, 25 років, на вихідні їздив до родичів у райцентр Ріпки Чернігівської області. Це біля кордону з Білоруссю.

— Усі в містечку розповідають одне одному: "У Києві епідемія, без масок не пускають", — каже Андрій. — Ну я вирішив купити пару масок про всяк випадок. Раніше одноразові продавали щось трохи дорожче гривні. У Ріпках маски розкупили по 5 гривень. Проти грипу нічого нема. У неділю ввечері ми доїхали до Чернігова, там обійшли чотири аптеки в центрі. Ліки проти грипу знайшли в одній. Відстояли в черзі понад 20 хвилин.

Андрієві дісталися гомеопатичні краплі афлубін. Їх призначають при гострих респіраторних захворюваннях і для їх профілактики.

Сергій ГРОМОВИЙ

Захворіли 185 тисяч осіб

55 людей померли від грипу та його ускладнень на 1 листопада 2009 року. Загалом захворіли близько 185 тис. осіб, госпіталізовано 7 тис. Підтверджено 14 випадків свинячого грипу.

38 хворих на свинячий грип виявили в Білорусі. Першу смерть від цього вірусу зафіксували в Молдові — там зареєстровано 18 хворих на А/H1N1.

Цілодобово сім днів на тиждень мають працювати аптеки. Антивірусні ліки продаватимуть тільки за рецептами. Ціни на препарати — такі, як були 20 жовтня цього року. Про це урядовці домовилися з керівниками аптечних мереж.

На три тижні призупинили призов до армії. Призвані перебувають під наглядом медиків три доби. Здорових направлять у військові частини.

На території дев"яти областей — Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Закарпатської, Чернівецької, Рівненської, Хмельницької, Вінницької, Волинської — запровадили карантин. У всіх навчальних закладах країни оголосили тритижневі канікули.

100 тис. марлевих пов"язок, один апарат штучного дихання та антивірусний препарат "Таміфлю" передала Україні Польща. Вона надасть іще 300 тестів для виявлення грипу А/H1N1 та 1 млн марлевих пов"язок.

300 тис. упаковок "Таміфлю" привезли зі Швейцарії.

67 грн коштуватиме упаковка "Таміфлю". Досі в аптеках ці ліки продавали за ціною від 350 до 700 грн. Їх видаватимуть у лікарнях безкоштовно.

У Міністерстві охорони здоров"я України діє гаряча телефонна лінія, де можна дізнатися про свинячий грип A/H1N1: (044) 200 07 80.

Зараз ви читаєте новину «"Ви знаєте, що він 800 гривень коштує?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути