пʼятниця, 07 травня 2010 09:25

Ветеран розплатився за операцію орденом Слави

У Сумах на Центральному ринку військові ордени і медалі продають від 25 до 1500 гривень. Скуповують втричі дешевше.

— Усі медалі сумських ветеранів мєстниє цигани на Москву вивезли ще в 1990-х, — каже скупник антикваріату 43-річний Роман. — У ветеранів не більше трьох десятків орденів зосталося. Знають, старі пеньки, що багато грошей за них можуть взяти, набивають ціну. Два мєсяца назад сєрєбряний орден Слави приніс дід з Охтирки. Не мав грошей на операцію з видалення глаукоми. Мусив продати або медаль, або корову. Ціни на м"ясо зараз такіє, шо не розженешся, а от за медаль можна капустки скосить. Пожалів старого, дав тисячу гривень, хотя її закупочна стоімость не більш як 700.

Медалі Роман продає власникові столичного антикварного магазину. На інтернет-аукціонах ціну на них піднімають уп"ятеро.

— Іноземці за нашими нагородами вбиваються. Два года назад якийсь голландєц заплатив чотири штуки баксов за ордєн Красной звєзди І стєпєні. А я її в одного алкаша на три бутилки водки й тисячу гривень виміняв. Правда, бакси не мені, а в Кієв пошлі. Мені тіко спасіба. Жєнє до сіх пор про це не розказав. Посивіє, як узнає.


У місті Кам"янка на Черкащині ордени скуповують по 50–100 гривень.

— У 1980-х онук одного ветерана повний комплект орденів Слави проміняв на дві пляшки горілки. Хоч він потягне на нового "жигуля", — говорить скупник Сергій. — Ціна залежить від рідкісності. Ордени Перемоги вручали найвищим керівникам, Сталіну, Жукову. А медаль "За доблестный труд во время Великой Отечественной войны" є майже в кожній сім"ї. Її собівартість 25 гривень.


У Львові на ринку сувенірів "Вернісаж" медалі "20 лет Победы в Великой Отечественной войне" і "30 лет Победы" віддають по 25 гривень.

— Нагороди продають учетверо дорожче, ніж приймають, — каже студент-фізик 22-річний Володимир Сергєєв. — Якось знайшов у підвалі орендованої квартири кілька медалей 1945 року. Дали 150 гривень за три, а на продаж виставили кожну по 200 гривень.



Цифри


7–8 млн українців загинули. Французів полягло 567 тис. Населення країн було приблизно однакове.

700 українських міст зруйнували, 320 сіл спалили із жителями.

14 год. тривав робочий день на евакуйованих заводах Уралу й Сибіру

80 060 добровольців записалися 1943-го в дивізію СС "Галичина". З них мобілізували 13 тис. Русская освободительная армия генерал-лейтенанта Андрія Власова нараховувала 124 тис. осіб.

0,5 млн вояків нараховувала Українська повстанська армія

5 крб коштував квиток на футбольний "матч смерті" між київською командою "Старт" і збірною німецьких зенітників "Флакелф".

100–170 крб коштував 1 кг хліба

Зараз ви читаєте новину «Ветеран розплатився за операцію орденом Слави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути