пʼятниця, 30 серпня 2019 05:20

Вересень буде теплий

У перші дні осені синоптики прогнозують спеку на усій території України. Температура повітря сягне +30…33°C. 1–2 вересня на Закарпатті, Буковині, Волині, Львівщині, Тернопільщині й Івано-Франківщині пройдуть короткочасні грози.

— Увесь вересень очікуємо теплим і сухим, — говорить синоптик 43-річна Наталія Голеня з Укргідрометцентру. — Тепло зумовлює високий тиск. Короткочасні дощі з грозами в західних областях суттєво не знизять температуру.

Спека спаде після 5 вересня. Похолодає на кілька градусів.

— Протягом місяця будуть температурні коливання. То хвиля тепла, то хвиля холоду. Вдень у середньому 25 градусів тепла. А ночі стануть прохолодніші — 12…16 градусів вище нуля, — додає Наталія Голеня.

Синоптики переконані: вся осінь буде тепла, але з коливаннями температур.

— Неприродно тепло буде саме на півночі — в Чернігівській, Харківській, Сумській областях, — каже 53-річна Віра Балабух з Українського гідрометеорологічного інституту. — Зараз досить висока температура океану. Теплі повітряні маси поширился далеко на північ.

Дощів майже не буде. Особливий дефіцит вологи прогнозують у східних і південних областях. Це створить проблеми аграріям, які сіятимуть озимі культури.

— Якщо опади й випадуть, то лише де-не-де, — додає Віра Балабух. — Дощитиме не довго, з поривчастим вітром. Наприкінці вересня можуть виникати смерчі, характерні для літніх місяців. Коли холоднішатиме, почнеться період туманів.

Літнє тепло триматиметься до половини вересня, впевнені народні синоптики. Однак кінець осені буде холодний.

— Початок осені стане комфортним для тих, хто не відпочив улітку. В південних регіонах буде оксамитовий сезон. До 10 вересня там триматимуться 24 градуси тепла, — говорить народний синоптик 79-річний Леонід Горбань. — Потім стовпчики термометрів опустяться до 21 градуса. Із 14 по 22 вересня знову потепліє до 26 градусів. Із 22 вересня похолодає до 19. Дощі ймовірні 11–14, ­18–19 і 28–29 вересня.

На півдні до 9 жовтня температура +22°C, далі опуститься до +15…17°C, потім чотири дні очікується +19…21°C. У 15-х числах жовтня похолодає. Наприкінці місяця температура спаде до +7…10°C. У листопаді вдарять морози, випаде перший сніг.

Зараз ви читаєте новину «Вересень буде теплий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути