пʼятниця, 09 вересня 2011 05:45

Валентина Якубчик виростила картоплину завважки понад кілограм

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Валентина Якубчик із рівненського села Глинськ зважує картоплину завдовжки 15 сантиметрів. Науковці кажуть, виросла така, бо в цьому році бульбі вистачило вологи і було тепло
Валентина Якубчик із рівненського села Глинськ зважує картоплину завдовжки 15 сантиметрів. Науковці кажуть, виросла така, бо в цьому році бульбі вистачило вологи і було тепло

— Велет, а не бульба. Діти з міста приїхали, розпитують, як таку гігантську випестила. Подумати тільки, двома картоплинами можна всю сім'ю нагодувати, — говорить Валентина Якубчик, 62 роки, із села Глинськ Здолбунівського району на Рівненщині. Надворі вимірює вагу найбільшої картоплини. Вона сягає 1,3 кг. Довжина — понад 15 см.

Щороку копає щонайменше по 5 т. Продає односельцям на насіння. Вирощує сорти Адрета, Беллароза та Повінь. Насіннєву бере в дослідних господарствах.

— Цього року обсадилися до 10 квітня. За два тижні перед тим винесла картоплю з льоху на прогрівання. Підживлюємо її тільки перегноєм і курячим послідом. Мінеральних добрив не використовуємо.

У Рівненському інституті агропромислового виробництва великі розміри бульби пояснюють сприятливими погодними умовами. Сорти, які вирощує Валентина Якубчик, не є генно-модифікованими культурами. Картопля-гігант має не гірші смакові властивості, ніж середня чи дрібна.

— Цей рік був найбільш вигідний для вирощування картоплі. У ґрунті вистачало вологи, й було тепло. На ріст впливають також сівозміни, підживлення та строки посадки. Ранньостиглі сорти Адрета й Беллароза виведені в Нідерландах, а Повінь — української селекції. Хоча вони дають крупні плоди, однак бульби вагою понад кілограм і для них дивина. Зазвичай, ця картопля виростає не більш як півкілограма, а великою вважають вагою понад 800 грам, — пояснює 47-річна Людмила Лукащук,  кандидат сільськогосподарських наук.

Валентина Якубчик не кладе одразу в льох картоплю з поля. Тримає 10 днів у темному з доброю вентиляцією приміщенні. Тоді вона добре підсихає, а на хворих картоплинах з'являються білі невеликі пухирці. На зберігання йде тільки здорова бульба. Насіннєвій господиня дає вилежатися днів 10 на сонці до позеленіння. Тоді вона не боїться хвороб і врожайніша.

— Картопелька вродила цієї осені на диво. Вся як на підбір — велика, не порожниста, без гнилі й дротянок. Зазвичай радієш, коли бульба як кулак виросте, а тут понад кілограм. Біда тільки, що дешева вона цього року. Не вигідно вирощувати стало. Заготівельники по 80 копійок за кілограм дають і носом вернуть.

Зараз ви читаєте новину «Валентина Якубчик виростила картоплину завважки понад кілограм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути