четвер, 22 квітня 2021 00:56

В українців немає грошей платити за комуналку

Понад 81 млрд грн заборгували українці за комунальні послуги, за даними Державної служби статистики. Найбільше за газ, теплопостачання і гарячу воду.

— Ця сума була актуальна на 1 лютого. Коли порахують його, березень і квітень — сягне понад 90 мільярдів, — говорить ексміністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, 60 років. — У збільшенні суми заборгованості винна й пандемія. В українців немає грошей платити комуналку.

Під час карантину уряд заборонив нараховувати пеню за несплату послуг. Це правильно?

— Кабмін вчинив непрофесійно. Людям фактично дали сигнал, що можна не поспішати з оплатою. Водночас Наф­тогаз продовжує виставляти рахунки і штрафи за невчасні платежі за паливо теплокомуненерго й облгазам. Підприємства загнані в колосальні борги.

Що маємо робити?

— Найперше, визнати нездатність урядової команди й Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг вирішити це питання. Їх усіх треба відправити у відставку й починати переформатовувати підходи до проблеми.

Чи варто анулювати борги найвразливішій категорії громадян?

— Потрібна реструктуризація, але розумна. Треба розібратися, хто й чому не платить. Якщо ж розробимо дурну систему та спишемо борги, то в дурнях опиняться ті, хто платять. А боржники вирішать, що й далі віддавати за комуналку не треба.

Субсидії за таких умов необхідні?

— Пільгу мають 3,1 мільйона домогосподарств. Це майже 20 відсотків. Для решти піднімаються ціни на газ й інші тарифи. Владі їх не шкода?

У державі відсутня тарифна політика. НКРЕКП провалила роботу. Нам не потрібна незалежна комісія. Вона має бути у складі уряду.

Що пропонуєте замість субсидій?

— Треба жорстке, продумане тарифне регулювання з боку держави. Бо насправді ніяких ринків у нас немає. Ні газового, ні теплового, ні житлового, ні електричного.

Ручне регулювання тарифів призведе до погіршення співпраці з МВФ.

— Треба запрошувати МВФ і говорити. Їх свідомо вводять в оману. Меморандум з фондом робили конкретні люди — членкиня наглядової ради Нафтогазу Ковалик, глава компанії Коболєв. Гарантую, що останній прописував пункти договору. У МФВ і сказали: "Раз берете на себе такі зобов'язання, то беріть". Я пояснив би партнерам, що реальних ринків у нас немає. А керівники Нафтогазу грабують українців.

Зараз ви читаєте новину «В українців немає грошей платити за комуналку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути