Ексклюзиви
пʼятниця, 05 червня 2009 07:34

У школі вчаться двоє учнів

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Учитель Віктор Форманюк та двоє його учнів — Галина Поліщук (ліворуч) та Дмитро Гнатюк. Люди не хочуть, аби в селі Хворостів на Волині закрили школу
Учитель Віктор Форманюк та двоє його учнів — Галина Поліщук (ліворуч) та Дмитро Гнатюк. Люди не хочуть, аби в селі Хворостів на Волині закрили школу

Школу в селі Хворостів Володимир-Волинського району на Волині закриють до 1 вересня. У ній два учні — третьокласники Дмитро Гнатюк і Галина Поліщук.

У цегляній будівлі край села дві кімнати: клас і вчительська. Діти сидять за однією партою. За їхніми спинами ще три. На стільцях подушки для зручності. Учні ходять до школи тричі на тиждень, мають по два-три уроки.

— Просимо райвно не закривати школу, 1 вересня до нас іще першачок прийде. То буде вже троє, — каже 45-річний Віктор Форманюк. Він у школі директор, завгосп, і вчитель.

— Нам із Гальою тут добре. Віктор Євгенович екскурсії організовує, у походи водить, — каже Дмитро Гнатюк.

29 травня в Хворостівській школі пролунав останній дзвоник. Святкували на урочистій лінійці. Дмитро був убраний у вишиту сорочку і шкільний костюм, Галина прийшла в білому фартуху та бантах. Завітали четверо батьків і двоє сусідів, чиї домівки біля школи.

У Хворостові живе близько 200 людей. Це не привід закривати школу, вважають селяни.

— Віктор Форманюк сам ту школу до пуття довів, випросив дітям комп"ютер, — каже мати школярки Людмила Поліщук, 33 роки. — Ми їздили в районний відділ освіти. Молили, щоб школу не закрили. Якщо треба — будемо утримувати приміщення і зарплату вчителю платити.

Чиновники вирішили таки закрити школу. На освіту Галини та Дмитра бюджет щороку витрачає 7 тис. грн. У сусідній Березівській школі, де майже 200 учнів, на школяра припадає 5,5 тис. грн. Березовичі розташовані за 6 км від Хворостова.

— Закриють — працюватиму на землі, — каже Віктор Форманюк. — Жалітиму за улюбленою справою, а не 400 гривнями зарплати. І дітей шкода.

Селяни вважають, закриття стане початком ліквідації всіх початкових шкіл району. Лише в межах Березичівської сільради таких шкіл три: у Хворостові — два учні, у Бобичах — три, а в Яковичах — шестеро.

— За законом у класі має бути не менше п"яти учнів, — пояснює 53-річний Володимир Скиба з Міністерства освіти України. — Тому в початковій школі має бути не менше 20 учнів, у дев"ятирічці — 45, там, де є старші 11-ті класи, — 55 учнів.

В Україні понад 3,7 тис. малочисельних шкіл. Найбільше в Черкаській, Херсонській,  Полтавській, Миколаївській і Чернігівській областях. 806 шкіл мають таку проблему, як у Хворостові — до 10 учнів у початкових класах.

— Протягом 2008 року закрилися 221 загальноосвітня школа, із них у сільській місцевості — 195. У новому навчальному році щонайменше 2,5 тисячі шкіл треба реорганізувати. Це не означає — закрити, — наголошує Володимир Скиба. — А переоблаштувати їх у навчально-виховні комплекси типу "школа-дошкільний навчальний заклад" або створити на їх базі заклади позашкільної освіти.

Зараз ви читаєте новину «У школі вчаться двоє учнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути