Ексклюзиви
середа, 30 листопада 2011 00:30

У селах масово гинуть голуби

— У мене за півтора тижня 75 голубів здохли. Тільки 13 лишилися. Шкода, ходив біля них, заботився. Дивлюсь, як ними крутить по тижньові, плакати хочеться, — розповідає 51-річний Анатолій Ганчук із села Шепіївка Калинівського району Вінниччини. — Знакомі кажуть, цю інфекцію заносять городські голуби.

Голуб'ятники запевняють, що це епідемія. У народі її називають "крутячкою". Вірусна інфекція уражає нервову систему. Птахи втрачають рівновагу і падають. Ними крутить, голову відкидають назад.

— Он іще двоє качаються, доздихують. Їх окремо поклав від остальних. Слава Богу, ця хвороба до людей не переходить, — додає Анатолій Михайлович.

У Володимира Кавуненка, 58 років, із села Шабельня Іллінецького району Вінниччини здохли 300 голубів. Мав півтисячі.

— Усіх підряд морить. Епідемія не вибирає. Найбільше поклало венгерських веліканів, поштових голубів, павлінів. У мене весь двір у птиці — качки, індики, кури, фазани. Тільки голубів зачепило. У моєму лісництві є господарство. Там тримали 300 голубів. То земля ними встелена була.

Господар радить купувати ліки від "крутячки".

— Голубів поражають глисти, які ушкоджують мозгові клітини. Тоді птахів починає крутити. Мій товариш із Ладижина порадив лікарство 10-відсотковий левамізол плюс. Я вже тиждень даю, то перестали гинути. Узагалі голуби — несерйозний убиток. Це все рівно що сім років мак не родив і голоду не було. Їх розводять для задоволення, не їдять же.

50-річний Василь Макар із села Колочава Міжгірського району, що на Закарпатті, радить поїти голубів розчином марганцівки.

— Вода має бути світло-малинового кольору. Поїти слід до морозів. Це як профілактика від глистів. А своїх 300 голубів я вакцинував ла-сотою. Її капають в око. Однієї баночки вистачає на тисячу птахів.

Зараз ви читаєте новину «У селах масово гинуть голуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути