Ексклюзиви
вівторок, 05 березня 2019 06:25

В окупованому Криму затримали архієпископа Климента

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/ЕЛЬМЕНТ КУРБЕДИНОВ
  ­Архієпископ Климент сидить у черговій частині Київського відділку поліції Сімферополя. Священика зняли з автобуса, коли він їхав до Ростова-­на-Дону на зустріч з україн­ським ­політв’язнем Павлом ­Грибом
­Архієпископ Климент сидить у черговій частині Київського відділку поліції Сімферополя. Священика зняли з автобуса, коли він їхав до Ростова-­на-Дону на зустріч з україн­ським ­політв’язнем Павлом ­Грибом

3 березня на сімферопольському автобусному вокзалі російські поліцейські затримали архієпископа Сімферопольського і Кримського 49-річного Климента. Священик сидів в автобусі — їхав до міста Ростова-на-Дону. Там мав зустрітися з українським політв'язнем Павлом Грибом.

До салону автобуса перед відправленням зайшли поліцейські та вивели архієпископа. Попросили показати багаж. У сумці Климента лежало церковне приладдя, яке використовують під час причастя та сповіді. Після огляду церковника забрали до центрального відділу поліції Сімферополя.

— Як мені сказали в черговій частині, був дзвінок із повідомленням, що в Сімферополі в моїй церкві щось украли, — розповідає ­Климент. — І тому вони мене затримали на автовокзалі, зняли з автобуса. Це все брехня. Бо про те, хто я, вони дізналися, тільки коли привезли в райвідділ. І через 30 хвилин придумали таку версію.

Архієпископ Климент є священиком Православної церкви України. Справжнє ім'я Павло Кущ. Після анексії Криму залишився служити на окупованому півострові. Активно підтримує українських політв'язнів, часто навідується до них.

У відділку Климент ще раз пояснив, що всі речі, які були в сумці — його власні. Тож звинувачення в крадіжці абсурдні. Повторний огляд сумки зробили в присутності керівництва поліції Сімферополя.

На допомогу священику приїхали адвокати Микола Полозов та Еміль Курбедінов. З'ясували, що патрульні не склали протокол затримання, тому вивели архієпископа з відділку. Залишили в журналі записів скаргу на затримання.

Коли адвокати та архієпископ виходили з відділку, їх наздогнав заступник начальника міської поліції Сергій Нікітін.

— Він повідомив, що є заява — нібито архієпископ при проведенні огляду вранці нецензурно висловлювався, — каже адвокат Микола Полозов, 39 років. — І нам всім необхідно перейти до відділу поліції "Київський" для складання протоколу.

— Ми приїхали у відділ поліції. Чекали заявника і свідка. Приблизно через півгодини прийшла делегація поліції і запропонувала Клименту без адвокатів піднятися на другий поверх, — говорить Полозов. — Ми з Емілем не рекомендували архієпископу спілкуватися без нас. Пропозицію з обуренням відкинули.

Зі слів адвокатів, так званий свідок виявився нетверезим безхатченком. Після цього архієпископ та адвокати вийшли з відділку.

Климент у поліції провів майже 5 год. Але справу проти нього не закрили.

— Їхня мета — зганьбити моє ім'я. Мовляв, подивіться, хто їздить до українців у в'язниці: злодій, який краде сам у себе, і церковник, який ходить по вулицях і матюкається на людей, — каже Климент.

Зараз ви читаєте новину «В окупованому Криму затримали архієпископа Климента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути