Ексклюзиви
середа, 19 січня 2011 04:30

У музеї виявили давнє підземелля

У Вінницькому краєзнавчому музеї провалилася підлога. Відкрився вхід до старих льохів. Це сталося наприкінці минулого року в залі археології.

— Ми закінчували там ремонт, залишилося паркет поміняти, — розповідає директор установи Катерина Висоцька, 52 роки. — Його там два шари було. Старий — ще із 1960-х років — увесь прогнив. Коли його зняли, побачили западину, підлога по кругу просіла. Розчистили — а там підземелля.

Будівля — частина пам'ятки національного значення "Вінницькі мури". Це єзуїтський комплекс середини XVIII ст. Тривалий час у трьох кімнатах на другому поверсі була в'язниця. Музей тут існує з 1929 року.

— Вочевидь, у цьому залі колись була кухня, з якої спускалися до льоху, — продовжує Катерина Іванівна. — З підземелля винесли багато старих цеглин. Вони різного розміру. Але одна — напівобгоріла — з емблемою англійської фірми RAMSAY. Цеглини були вогнетривкі, з них могла бути збудована піч. Досі ми тільки чули про існування під музеєм льохів.

Музейники розчищали вхід до підвалів уручну. Відра зі сміттям подавали нагору і виносили у двір.

— Висота підземелля близько 3 метрів, — каже директор. — Але там землі ще метра 1,5 треба знімати. Біля деяких стін видніються краї вузьких отворів. Але що це — сказати важко. Збереглася верхня частина колони з цегли. Видно переходи до інших кімнат, але ніші замуровані. Один із виходів веде на вулицю Поліни Осіпенко, а другий — у наш господарський двір.

До підземелля нікого не пускають. Спеціалісти мають визначити, наскільки там безпечно.

— Маємо кілька ідей, як використати його. Хотілося би відтворити побутові приміщення епохи, якою датується будівля. Або розмістити у ній нашу колекцію "Скіфське золото" — прикраси, знайдені під час археологічних розкопок на Поділлі 30 років тому.

Будівля розташована у частині міста, під якою проходять давні катакомби — підземні комунікації, збудовані монахами-капуцинами. За легендами, вони під Південним Бугом тягнуться до району Старого міста — по той бік річки. 2004 року на подвір'ї одного з будинків центральної вулиці до підземелля провалилася дівчина. Під нею розсунувся ґрунт, вона поламала ноги. У квітні 2005-го під землю пішла зупинка Майдан Незалежності біля міськвиконкому. Наприкінці 1990-х у підземні катакомби провалився перший поверх обласної прокуратури. Працівників перевели до нового приміщення.

Зараз ви читаєте новину «У музеї виявили давнє підземелля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути