пʼятниця, 15 грудня 2017 06:05

У головах українців почали змінюватися пріоритети

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.espreso.tv
  Група ”Океан Ельзи” виступає на київському майдані Незалежності 14 грудня 2013 року. Безкоштовний концерт присвятили всім незаконно арештованим і побитим активістам Майдану
Група ”Океан Ельзи” виступає на київському майдані Незалежності 14 грудня 2013 року. Безкоштовний концерт присвятили всім незаконно арештованим і побитим активістам Майдану

14 грудня 2013 року на київському майдані Незалежності відбувся безкоштовний концерт гурту "Океан Ельзи". Зібрав понад 100 тис. людей. Лідер групи Святослав Вакарчук заявив зі сцени, що виступ присвячують постраждалим під час розгону Майдану 30 листопада. А також незаконно заарештованим 1 грудня.

Міністерство культури не відповідає вимогам часу й суспільства

— Майдан змусив нас задуматися — навіщо живемо? Хто ми, українці? Що таке Україна? Таких питань майже не було в нашому щоденному житті. А тепер місце для них знайшлося і в патріотів, і в пофігістів, і в тих, хто жалкував за розпадом Радянського Союзу. Лише відповіді у всіх різні, — каже музикант і громадський діяч Денис Блощинський, 38 років.

Чому виступ "Океану Ельзи" на Майдані мав такий резонанс?

— Тоді українці прагнули об'єднатися навколо таких понять, як людяність, патріотизм. Перестали бути абстракцією цінності рівності й справедливості. Саме тому стільки людей прийшли слухати пісні, в яких про ці речі говориться. І тих, хто був на Майдані, і тих, хто дивився трансляцію концерту, "Океан Ельзи" запевняв: "Все буде добре, для кожного з нас".

Який був стан української музики й культури загалом напередодні 2014-го?

— Із кінця 1990 років сформувався потужний запит на українських артистів — у Росії. Тут знімали серіали та фільми, записували платівки — з прицілом на великий тамтешній ринок. Табір виробників патріотичного культурного продукту тримався окремо. Був не такий чисельний і не впливав глобально на публіку. Але десь із 2009-го почали виникати цікаві проекти зі своїм баченням сучасної музики. Лучани "Фіолет", закарпатці "Без Обмежень", кияни "Бахрома", "Дах Доттерз", "Пані Валькова", "Онука". У мене складалося враження, що пружина потроху накручується. Але було не зрозуміло — до чого все це.

Зміни напрошувалися, а в Україні держава абсолютно не підтримувала культуру. Багато громадян не ототожнювали себе з цією землею. Все це прорвало спочатку на Майдані. А потім, коли Росія окупувала Крим і розв'язала війну на Донбасі.

Без Революції гідності, що мали б зараз?

— Революція — це наслідок великої кількості різних процесів. Зараз можна стверджувати, що вона відбулася б у будь-якому випадку.

Яке найголовніше зрушення в українській культурі спричинив Майдан?

— Він дав українському суспільству спроможність до культурної та національної самоідентифікації. В головах українців почали змінюватися пріоритети. З'явилися нові теми для творчості, сформувалася потужна енергія.

До революції в ефірах радіо­станцій і телеканалу М1 артисти випускали пісні про весну, Новий рік, сонечко, квіти. Коли людина не вирішує якихось внутрішніх проблем, то зосереджується на тому, що відбувається ззовні. Зараз чимало митців і музикантів прагнуть зрозуміти — хто вони самі, навіщо живуть, якою хочу бачити Україну? Що таке мужній вчинок, самопожертва, що таке героїзм? З'являються твори про покликання людини та її місце в соціумі.

Майдан дав колосальний поштовх до змін. Держава ним не скористалася. Досі не сформувала основ гуманітарної політики. Не перебудувала Міністерство культури під вимоги часу й суспільства.

Які сфери потребують змін найбільше?

— Українці вже трохи навчилися говорити державі: мені це не подобається, так далі не може бути, хочу змін. Але наше суспільство — це маленьке дитя, яким потрібно опікуватися. Саме заради цього делегуємо політиків до влади. Вони мають створювати умови для розвитку, просувати нові українські цінності. Тут ставку робити треба насамперед на освіту. Саме вона є тим програмним кодом майбутнього, який задає форму і зміст завтрашньої України. Адже все визначається культурою, а культура починається з освіти.

Зараз ви читаєте новину «У головах українців почали змінюватися пріоритети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути